Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 20 weken geëist tegen een 26-jarige man uit Sierra Leone. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 23 mei in het Detentiecentrum Rotterdam heeft gevochten met een groep bewaarders. Daarbij raakten vier medewerkers gewond. Tegen deze verdachte is aangifte gedaan door de medewerkers.
De feiten vonden plaats vlak voordat de gedetineerden mochten gaan luchten. Een drugshond controleerde voor het luchten of de gedetineerden drugs bij zich hebben. Als verdachte aan de beurt is voor die controle, gaat het snel mis. Op camerabeelden is te zien dat hij niet langs de hond wil en hij reageert daar fel op. Wanneer hij ook de aanwijzingen niet opvolgt van de medewerkers van het detentiecentrum om terug te gaan naar zijn cel, escaleert het en begint hij te vechten met het personeel.
Geweld tegen bewaarders
Aan de man werd ten laste gelegd het proberen toe te brengen van zwaar lichamelijk letsel bij een van de bewaarders en mishandeling van twee andere bewaarders. Daarnaast bestond de ten laste legging uit het met geweld verzetten tegen een bewaarder. Dat gebeurde toen die bewaarder de man onder controle probeerde te krijgen.
De officier van justitie tijdens de zitting: “Hoewel ik snap dat verdachte in vreemdelingenbewaring in een moeilijke positie zit, door gebrek aan vrijheid en frustratie daarover, had hij nooit op deze manier op de bewaarders mogen reageren.”
Verder sprak de aanklager over geweld en agressie tegen functionarissen met een publieke taak, zoals de medewerkers van het detentiecentrum. “Het personeel in deze zaak heeft een belangrijke taak waar het gaat om het zorgen voor orde en veiligheid binnen de muren van het detentiecentrum. Dat maakt dat het uitgangspunt voor straffen in die gevallen met 200% worden verhoogd.” De officier heeft er tegelijkertijd rekening mee gehouden dat verdachte geen strafblad heeft, excuses heeft gemaakt en binnen vreemdelingenbewaring ook al een straf heeft gehad. Zo heeft hij een tijd in een isoleercel gezeten na het incident.
Uitspraak
De politierechter deed meteen uitspraak. Hij vond de eis van de officier van justitie passend. Dat betekent dat verdachte een gevangenisstraf van 20 weken opgelegd heeft gekregen.
Read More Actueel | Openbaar Ministerie