Ga naar de inhoud
Home » Schietincident in woning in Uden: OM eist 8 jaar cel

Schietincident in woning in Uden: OM eist 8 jaar cel

In december 2023 wordt een vrouw in de hal van haar woning in Uden beschoten. Daarbij raakt ze gewond aan haar knie. Haar schoondochter en kleinkind van 2 jaar zijn ook in de hal aanwezig. Een 37-jarige man uit Helmond zou verantwoordelijk zijn voor het schietincident. Vandaag stond hij voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 8 jaar cel tegen hem. 

Wie de beelden van de deurbelcamera van de woning in Uden bekijkt, ziet het volgende: op 29 december rond 19.30 uur belt een man aan. Hij noemt de naam van de man waar hij naar op zoek is. Vervolgens is te horen dat er twee keer wordt geschoten, een keer binnen en een keer buiten. Op dat moment zijn er drie personen in de hal van de woning aanwezig: de bewoonster, haar schoondochter en haar kleinkind van 2. Wonderwel wordt alleen de bewoonster geraakt in haar knie. Ze houdt daar een grote blauwe plek aan over. De schoondochter en het kind blijven ongedeerd.

Echt wapen

De aangiften van de slachtoffers bevestigen het verhaal en de politie spoort de verdachte op. Zelf verklaart hij weliswaar dat er geschoten is, maar volgens hem gaat het niet om een echt wapen. Uitgebreid forensisch onderzoek volgt en ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt het wapen en de aangetroffen kogelpunt. Daaruit blijkt dat het om een omgebouwde alarmrevolver gaat: een echt wapen.

Drie keer poging doodslag, mishandeling en vernieling

Op basis van het politieonderzoek concludeert het Openbaar Ministerie dat er gericht geschoten is op de aanwezigen in de hal. Naast de bewoonster zijn ook haar schoondochter en 2-jarig kind ernstig in gevaar gebracht. Daarom is er volgens het OM sprake van drie keer poging doodslag. Daarnaast wordt de man ook verdacht van een mishandeling in relationele sfeer en vernieling op 19 maart eerder dat jaar. De officier van justitie ging vandaag in op de ernstige gebeurtenis en de persoonlijke omstandigheden van de man: ‘De verdachte heeft in het verleden vaker ernstige strafbare feiten gepleegd, maar kennelijk leert hij er niet van. De delicten die hij pleegt lijken steeds vaker gepaard te gaan met agressie. De ernstige feiten en de kans op herhaling maken dat de maatschappij tegen hem beschermd moet worden. Alleen een lange gevangenisstraf is passend.’

In deze zaak eist het OM 8 jaar cel. De rechter doet over twee weken uitspraak.

  Read More  Actueel | Openbaar Ministerie