Het OM Noord-Holland heeft drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een 31-jarige man uit Amsterdam. Het OM vindt bewezen dat hij zich tussen april 2023 en januari 2024 schuldig heeft gemaakt aan oplichting van tientallen slachtoffers in heel Nederland, bezit van een phishing panel, computervredebreuk en vuurwapenbezit. De totale buit bedraagt ruim €80.000.
De verdachte is volgens het OM op slinkse wijze te werk gegaan. Hij stuurde e-mails naar klanten van een creditcardbedrijf, waarin hij meldde dat de gegevens van hun creditcard niet meer klopten of dat hun creditcard geblokkeerd zou zijn. Klanten konden dit herstellen door hun gegevens in te voeren via een meegestuurde link, die (zogenaamd) naar de website van het creditcardbedrijf leidde. Zodra de klanten hun gegevens invulden via de phising-link, ging er direct een bericht naar het Telegramaccount van de verdachte met de tekst ‘vis typt al neef!!’. Zo wist de verdachte dat een slachtoffer gegevens aan het invoeren was en kon hij meekijken. Bijna tegelijkertijd logde hij met de verkregen informatie in bij de bank van zijn slachtoffers. Op die manier heeft hij de gedupeerden veel geld afhandig gemaakt
Verloop onderzoekDe basis voor het opsporingsonderzoek zijn twee aangiften geweest waarin dezelfde (unieke) phishing-websites werd gebruikt. Collega’s van het CyberCentre Noord-Holland zijn de verdachte op het spoor gekomen toen zij aan de ‘achterkant’ van de phishing-website een stukje Nederlandse tekst opmerkten. De onderzoeksbevindingen toonden aan dat ook andere, vergelijkbare, aangiften aan deze malafide sites gekoppeld konden worden. Na aanhouding van de verdachte in januari van dit jaar, is zijn woning doorzocht, en zijn spullen in beslag genomen, waaronder een vuurwapen en gegevensdragers. In de telefoon van de verdachte vond de politie vervolgens belastende chatgesprekken in verschillende Telegramgroepen. De namen en gephiste gegevens van de slachtoffers die aangifte hadden gedaan kwamen voor een groot deel voor in die Telegramgroepen.
StrafeisDe verdachte ging volgens het OM geraffineerd te werk. Zonder dat de slachtoffers het wisten maakte hij via phishing hun inloggegevens afhandig, waarna hij onrechtmatige transacties kon verrichten. De officier van justitie ter zitting: ‘’Deze vorm van fraude ondermijnt het vertrouwen van onze samenleving in het digitale betalingsverkeer. En ook op individueel vlak is de impact van deze online oplichting groot: slachtoffers schamen zich en maken zich zorgen wat er allemaal gedaan kan worden met hun persoonlijke data die in handen is van criminelen.’’Het geld gaf de verdachte uit aan waardevolle spullen en designartikelen, die bij hem thuis zijn aangetroffen. ‘’De verdachte heeft gehandeld met het oog op gewetenloze zelfverrijking, zodat hij kon pronken met dure designerartikelen, ten koste van mensen die wel hard werken voor hun geld. Dat neemt het OM hem zeer kwalijk’’, aldus de officier.Het OM vindt bewezen dat verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan oplichting, bezit van een phishing panel, computervredebreuk en vuurwapenbezit.
CyberCentreHet CyberCentre Noord-Holland is een samenwerking van onder meer politie en OM en is sinds een klein jaar operationeel. De medewerkers struinen het internet af naar opvallende fenomenen of andere inlichtingen die duiden op mogelijk criminele activiteiten. Met langlopend onderzoek, het samenvoegen van aangiften en het combineren van data wordt gezocht naar nieuwe aanknopingspunten in de opsporing van gedigitaliseerde criminaliteit.
PhishingEen phishing panel is een technisch hulpmiddel waarmee automatisch een malafide website wordt weergegeven in plaats van de officiële site van een organisatie. Zo’n phishing panel is speciaal ontworpen om persoonlijke gegevens in handen te krijgen, zoals inloggegevens, gebruikersnaam, wachtwoord, en overige relevante informatie. Hiermee verschaft een verdachte zich onrechtmatig toegang tot geautomatiseerd betalingsverkeer, waardoor slachtoffers geld afhandig gemaakt kan worden.
Read More Actueel | Openbaar Ministerie