Ga naar de inhoud
Home » Celstraf van half jaar geëist voor veroorzaken van twee dodelijke ongevallen in Utrecht

Celstraf van half jaar geëist voor veroorzaken van twee dodelijke ongevallen in Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 6 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en een ontzegging van de rijbevoegdheid geëist tegen een 59-jarige vrouw uit Huizen voor het veroorzaken van een zeer ernstig dodelijk verkeersongeval waarbij twee slachtoffers zijn omgekomen. 

Oversteekplaats voor voetgangers

Het gebeurde op 21 april 2023 op de Biltse Rading in Utrecht. Die middag stonden een twee broertjes met hun oppas te wachten bij de oversteekplaats voor voetgangers. Toen zij bij een groen licht wilden oversteken zijn een van de jongetjes en de oppas geraakt door een auto die op dat moment door rood reed. Beiden zijn toen de ambulance ter plaatse was gereanimeerd maar een van hen overlijdt op de plek van het ongeval. De ander overlijdt een dag later in het ziekenhuis.

Een nachtmerrie voor de nabestaanden

“Deze strafzaak is bijzonder triest, een waar je stil van wordt als je het leest. Maar liefst twee mensen zijn omgekomen bij dit afschuwelijke verkeersongeval. Vrijdag 21 april 2023 is het leven van de nabestaanden voor altijd veranderd. De nachtmerrie van iedere ouder is voor de ouders van het jonge slachtoffer die dag werkelijkheid geworden. Dat zijn broer getuige is geweest maakt dit alles zo mogelijk nog verdrietiger. Ook de kinderen van de oppas hadden hun moeder nog graag zoveel langer bij zich gehad. Twee gebroken gezinnen, elk op hun eigen manier. De verklaringen over wat zij moeten doorstaan maken diepe indruk en geven blijk van het onherstelbare leed dat is aangericht. Strafzaken over aanrijdingen in het verkeer, waarbij mensen zijn overleden, kunnen evenzeer moeilijk zijn voor verdachten. Bij verkeersongevallen zal de veroorzaker doorgaans nooit hebben gewild dat iemand anders door zijn of haar toedoen verongelukt.”, aldus de officier van justitie.

Gevangenisstraf

Vast is komen te staan dat verdachte met haar auto door rood is gereden, toen het voor haar geldende stoplicht al ruim 6 seconden op rood stond. “Verdachte was dusdanig langdurig afgeleid dat de hele verkeerssituatie aan haar voorbij is gegaan”, aldus de officier van justitie. Het OM acht daarom dood door schuld bewezen.

De rechtbank doet op 2 oktober uitspraak.

  Read More  Actueel | Openbaar Ministerie