Ga naar de inhoud
Home » 12 jaar cel en tbs geëist voor poging moord op presentator en hulpverlener

12 jaar cel en tbs geëist voor poging moord op presentator en hulpverlener

Vandaag stond een 42-jarige man uit Breda terecht in de rechtbank van Lelystad. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van het voorbereiden van de moord op een hulpverlener, een poging moord met terroristisch oogmerk op presentator Tim Hofman en het bezit van een vuurwapen. Het OM ziet de poging tot moord op Hofman niet alleen als een aanslag op hem zelf, maar ook als een aanslag op de journalistiek. Dat die aanslag niet is gelukt, ligt wat betreft het OM niet aan verdachte, maar aan een reeks toevalligheden. Het OM denkt dat zonder die toevalligheden er mensen zouden zijn overleden en dat de samenleving ernstig zou zijn geschokt door de moord op een bekende journalist. Daarom eist het OM 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging. 

Manifest

Op 6 september 2023 liep de verdachte gewapend het BNNVARA pand in Hilversum binnen. Daar vertelde de verdachte tegen een beveiliger dat hij Tim Hofman wilde doodschieten. Uit onderzoek bleek dat hij eerder die dag ook al in het pand was geweest en dat zijn plan, om Tim Hofman naar de balie te lokken, niet was gelukt.

Op 18 augustus 2023 wilde de verdachte een hulpverlener, die dicht bij zijn gezin stond, vermoorden. Volgens het OM was hij die dag bezig met de voorbereiding daartoe. De verdachte had zijn voorgenomen acties opgeschreven in een manifest en wilde daarmee de maatschappij vrees aan jagen. Specifiek mensen die een linkse ideologie aanhangen vooral als het gaat om andersdenkenden over man-vrouwverhoudingen en seksuele geaardheid en gender.

Terroristisch misdrijf

Justitie ziet de poging tot moord op Hofman als een terroristisch misdrijf. Een belangrijk aspect voor het aannemen van een terroristisch motief bij een misdrijf is als de verdachte als oogmerk heeft het aanjagen van ernstige vrees aan de bevolking of een deel van de bevolking in Nederland. Volgens het OM komt dit duidelijk naar voren in het manifest wat de verdachte geschreven en verspreid heeft. De verdachte heeft dit ook verklaard. Hij wilde met de moord een signaal afgeven aan, wat hij noemt extreem-links, zodat ze bang en afgeremd zouden worden.

Zware misdrijven, zware straffen

Volgens het OM had de verdachte een keuze. “Verdachte had anders kunnen kiezen, maar dat heeft hij niet gedaan. En dat maakt hem strafrechtelijk verantwoordelijk voor zijn keuzes en daden. Los van de impact voor Hofman en de hulpverlener heeft de verdachte ook de maatschappij onrecht aangedaan. Van verdachte was bekend dat hij met de dood van Hofman hoopte de maatschappij vrees aan te jagen. Dat volgt uit een manifest dat hij heeft geschreven voordat hij werd opgepakt. Het is onacceptabel dat iemand de maatschappij en journalisten op deze manier probeert te dwingen iets anders te doen. Journalisten moeten in vrijheid hun werk kunnen doen. Zware misdrijven dus, en daarbij past een zware straf.”, aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet 16 oktober uitspraak.

 Read More  Actueel | Openbaar Ministerie