Ga naar de inhoud
Home » Radicale soevereinen ook vervolgd voor terrorisme

Radicale soevereinen ook vervolgd voor terrorisme

Het OM heeft woensdag de aanklacht tegen vier verdachten, die deel uit maken van een radicale minderheid binnen de soevereinenbeweging, uitgebreid met terrorisme. Dat gebeurde op een pro-formazitting bij de rechtbank Rotterdam. Twee andere mannen uit Olst-Wijhe staan terecht vanwege  de levering van vuurwapens aan de radicale soevereinen. 

Twee van de zes verdachten, uit Deventer en Olst-Wijhe, zijn in april aangehouden na de overdracht van drie vuurwapens. Bij hen thuis en in een auto werden nog eens 11 vuurwapens aangetroffen. De vier andere verdachten, uit Olst-Wijhe, Deventer, Schalkhaar en in een geval zonder vaste woon- of verblijfplaats, zijn in juli aangehouden. Ale zes zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis.

Door de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies is woensdagmorgen in dit onderzoek nog een verdachte aangehouden. Het gaat om een 66-jarige vrouw uit de gemeente Sluis. Zij is in of kort na de zomer van 2022 vermoedelijk nauw betrokken geweest bij de oprichting van de organisatie Common Law Nederland Earth (CLNE). Deze organisatie wordt gevormd door een radicale minderheid binnen een beweging van zelfverklaarde soevereine burgers.

De radicale soevereinen streven naar de daadwerkelijke vervanging van de huidige overheid en democratische instellingen en vinden daarbij het gebruik van (dodelijk) geweld aanvaardbaar. De vrouw is aangehouden vanwege deelname aan een terroristische organisatie. Deze beschuldiging wordt nu ook aan haar gelijkgestemde medeverdachten ten laste gelegd.

Gewelddadige confrontatie

De officier van justitie van justitie van het landelijk parket hield woensdag de rechtbank voor dat de verdachten de bedoeling hadden een gewelddadige confrontatie aan te gaan met lokale gezagsdragers en arrestaties uit te voeren. Op de terechtzitting kondigde de officier aan dat het OM een megazitting van 8 dagen voorbereidt.

De volgende pro-formazitting in deze zaak is naar verwachting op 9 december. De woensdag aangehouden vrouw wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

 Read More  Actueel | Openbaar Ministerie