Ga naar de inhoud
Home » Openlijke geweldpleging tijdens uitgaansavond in Eindhoven: OM eist celstraffen en taakstraffen voor poging doodslag

Openlijke geweldpleging tijdens uitgaansavond in Eindhoven: OM eist celstraffen en taakstraffen voor poging doodslag

In september 2023 vond er in Eindhoven een openlijke geweldpleging plaats, waarbij een man werd geslagen en vele malen tegen het hoofd werd geschopt terwijl hij op de grond lag. Drie mannen zouden verantwoordelijk zijn voor het incident. Vandaag stonden zij voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eist celstraffen en taakstraffen tegen hen voor poging doodslag. 

Op zaterdag 2 september rond 05:00 uur komt er bij de politie een melding binnen over een geweldsuitbarsting op ’t Pleintje aan Stratumseind te Eindhoven. De vechtpartij wordt waargenomen door bewakingscamera’s. Een man wordt door drie andere mannen fors mishandeld en daarbij talloze keren tegen zijn hoofd geschopt. Op enig moment springt een van de verdachten met beide voeten op het hoofd van het slachtoffer die op dat moment op de grond lag. Een ander slachtoffer wordt onderuit geschopt. De verdachten rennen weg, maar de politie gaat er achteraan en houdt de drie mannen aan.

Geweldsexplosie

Op de camerabeelden is duidelijk te zien wat er zich heeft afgespeeld. Uit deze beelden en de getuigenverklaringen kan afgeleid worden dat er aan de vechtpartij een woordenwisseling vooraf ging. Het slachtoffer is weerloos tegen de drie. De officier van justitie: ‘Diepe indruk maken de beelden van de geweldsexplosie waarbij het slachtoffer weerloos op de grond ligt. Het geweld houdt pas op als de politie ter plaatse komt. Er lijkt geen noemenswaardige aanleiding te zijn geweest en alcohol heeft hier mogelijk een zeer ontremmende rol gespeeld. Het slachtoffer heeft fors letsel opgelopen en de gebeurtenis heeft diepe impact op hem gemaakt.’

Poging doodslag

Naar oordeel van het OM is er in deze zaak sprake van het medeplegen van poging doodslag. Het dusdanig trappen tegen het hoofd van het slachtoffer brengt een aanmerkelijke kans op de dood met zich mee. Omdat een van de verdachten degene is die begon met het geweld, daarin ook een zwaarder aandeel had en in 2023 al eerder is veroordeeld voor een poging doodslag, eist het OM een hogere straf tegen hem, te weten 16 maanden celstraf en TBS met voorwaarden. Tegen de andere twee verdachten eist het OM 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur. De rechter doet over twee weken uitspraak.

 Read More  Actueel | Openbaar Ministerie