Ga naar de inhoud
Home » Rijk worden door in de thuiszorg te werken? Wie naar Vanessa* kijkt gaat het zowaar geloven. Ze is midden twintig maar draagt pepe… 

Rijk worden door in de thuiszorg te werken? Wie naar Vanessa* kijkt gaat het zowaar geloven. Ze is midden twintig maar draagt pepe… 

Rijk worden door in de thuiszorg te werken? Wie naar Vanessa* kijkt gaat het zowaar geloven. Ze is midden twintig maar draagt peperdure merkkleding en schitterende horloges. Ook gaat ze regelmatig op luxe vakanties en heeft ze een kostbaar leasecontract voor een mooie auto. Waar ze dat allemaal van betaalt? Van haar baan in de gezondheidszorg. Ze is eigenaresse van een thuiszorgbedrijf met meerdere personeelsleden die zorg verlenen aan mensen die dat nodig hebben. Althans, zo staat het in de papieren.

Maar dan, eind 2021, wordt Vanessa aangehouden, haar woning en een bedrijfspand worden doorzocht waarbij meerdere auto’s, een scooter, contant geld, dure horloges en andere luxegoederen in beslag worden genomen.

Aanleiding voor dit onderzoek is de melding die haar bank deed bij FIU-Nederland. De bank in kwestie was een onderzoek gestart naar het thuiszorgbedrijf van Vanessa. Die voelt echter nattigheid en denkt buiten zicht te blijven door van bank te wisselen. Maar ook deze bank is oplettend, en meldt meerdere ongebruikelijke transacties bij de FIU.

Een analist van FIU-Nederland onderzoekt de meldingen uitvoerig. Daarvoor vraagt hij niet alleen
rekeningoverzichten op, maar kijkt ook naar belastinggegevens die zijn opgegeven, kadaster informatie en informatie uit de Gemeentelijke Basis Administratie. De analist ontdekt dat Vanessa geen relevante vooropleiding heeft, een zeer luxe uitgavepatroon heeft, een hoog personeelsverloop, zeer hoge winst heeft die niet passend is bij de branche en zeer lage personeelskosten heeft. Genoeg redenen dus voor de FIU-Nederland om de gemelde transacties verdacht te verklaren en over te dragen aan de Nederlandse arbeidsinspectie.

Deze week stond Vanessa voor de rechter en kwam er een einde aan haar papieren werkelijkheid. Het blijkt dat Vanessa in vijf jaar tijd, met hulp van anderen, maar liefst 9 ton aan zorggelden heeft witgewassen. Dat deed ze door op structurele wijze zorguren te declareren die in werkelijkheid niet geleverd waren. Daarvoor maakte en stuurde ze valse loonstroken, urenregistraties, zorgfacturen en arbeidsovereenkomsten voor personeel dat ze niet had. Volgens het OM heeft ze misbruik gemaakt van PGB-budgetten die bedoeld zijn voor kwetsbare cliënten en het geld voor persoonlijk gewin gebruikt. ‘Het is zeer kwalijk dat de verdachte op deze manier is omgesprongen met gemeenschapsgeld dat is bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben. Witwassen tast bovendien de integriteit van het financiële en economische verkeer aan en vormt daarmee een ernstige bedreiging voor de legale economie’, vond de rechtbank.

Vanessa werd veroordeeld tot 18 maanden cel waarvan 12 voorwaardelijk, een taakstraf en blijft de komende drie jaren onder streng toezicht zodat ze niet weer in de verleiding en gelegenheid komt om zorgfraude te plegen.

Lees de hele uitspraak hier: https://lnkd.in/eysF_irw

*Vanessa is een verzonnen naam

#FIU #zorgfraude #witwassen Read More