Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijftien maanden gevangenisstraf geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, tegen een 25-jarige verdachte uit Almere. De man wordt ervan verdacht een hoogbejaarde vrouw te hebben beroofd. Dit deed hij door zich voor te doen als politieagent: een vorm van oplichting die steeds vaker voorkomt. “Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en bel 0900-8844”, waarschuwt de politie.
Op 24 juni 2024 krijgt het slachtoffer een anoniem belletje waarbij de beller aankondigt van de politie te zijn. De beller geeft aan dat er in de wijk van het slachtoffer is ingebroken en dat de inmiddels opgepakte daders aangeven dat er een inbraak staat gepland in de woning van het slachtoffer in de gemeente Dronten. Om die reden verzoekt de beller het hoogbejaarde slachtoffer om alvast alle kostbare sieraden te verzamelen. Niet veel later verschijnt de verdachte, die zich onder valse naam voordoet als agent, aan de deur van het slachtoffer om de sieraden tijdelijk naar het politiebureau te brengen. Een oplettende buurtbewoner vertrouwt de situatie niet en maakt een melding bij de politie.
Script
Met behulp van onder andere camerabeelden leidt de melding een dag later tot de aanhouding van de verdachte, die uiteindelijk bekent. Later wordt in de telefoons van de verdachte een script teruggevonden. Hierin staat uitgelegd hoe je je via de telefoon kunt voordoen als politieagent en wat je tegen een potentieel slachtoffer kunt zeggen om diens vertrouwen te winnen. Het script komt overeen met het contact dat het slachtoffer en de verdachte met elkaar hebben gehad.
Politie waarschuwt: hang op en laat niemand binnen
Het gebruik van zo’n script is helaas niet uniek voor deze zaak. Steeds vaker proberen oplichters dichter bij hun slachtoffer te komen door zich voor te doen als politieagent. De politie deelt daarom de volgende tips, die men kan helpen om zich tegen deze vorm van oplichting te beschermen:
Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of u echt gebeld bent door een politiemedewerker.
Als u informatie heeft doorgegeven: laat niemand binnen.
Als het u overkomt: doe altijd aangifte.
Vertrouwen kwijt
Volgens het OM heeft de verdachte puur voor eigen gewin het vertrouwen van een oude, kwetsbare vrouw geschonden. Naast financiële schade heeft de dader ook voor angst, verdriet en slapeloosheid gezorgd. Het slachtoffer is door zijn handelen niet alleen het vertrouwen in de medemens en de politie kwijtgeraakt, maar ook het vertrouwen in zichzelf. Daarnaast blijkt dat de verdachte al vaker is gelinkt aan deze vorm van oplichting, waarvoor hij zelfs nog in een proeftijd liep. Alles meewegende heeft het OM vijftien maanden gevangenisstraf geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.