Volgens schattingen van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen zijn er jaarlijks ongeveer 5.000 slachtoffers van mensenhandel in Nederland. Van deze slachtoffers is 34% jonger dan 23 jaar.
👤 Mensenhandel omvat het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, waarbij dwang (in brede zin) wordt gebruikt. Dit heeft als doel de persoon uit te buiten voor het persoonlijk gewin van de dader. De (beoogde) uitbuiting is de kern van mensenhandel. Het is een grove inbreuk op de vrijheid, waardigheid en gezondheid van de slachtoffers. Mensenhandel komt meestal voor in drie vormen: seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting.
📅 Van 14 tot en met 18 oktober wordt de Week Tegen Mensenhandel georganiseerd. Dit jaar ligt de nadruk op het melden van je onderbuikgevoelens. Tijdens deze week vinden er verschillende bijeenkomsten en activiteiten plaats in het kader van mensenhandel. Voor het programma kun je terecht op de pagina van Dit is ook mensenhandel.
💡 Deze week komt er dagelijks een post online die een specifieke vorm van mensenhandel bespreekt. Hierbij wordt ingegaan op de vragen: Hoe herken je mensenhandel? En hoe handel je bij vermoedens van mensenhandel? Het is belangrijk om antwoord te kunnen geven op deze vragen, omdat slachtoffers afhankelijk kunnen zijn van mensen uit hun omgeving om uit de uitbuitingssituatie te komen. Daarnaast zijn slachtoffers ook niet altijd bewust van het feit dat zij zich in een situatie van uitbuiting verkeren.
Wil je anoniem melding maken van mensenhandel? Bel Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of meld je vermoeden online op www.meldmisdaadanoniem.nl.