Ga naar de inhoud
Home » In 2020 en 2021 ontving de Arbeidsinspectie ruim 31.000 meldingen, waarvan er 661 (2%) werden aangemerkt als arbeidsuitbuiting of …

In 2020 en 2021 ontving de Arbeidsinspectie ruim 31.000 meldingen, waarvan er 661 (2%) werden aangemerkt als arbeidsuitbuiting of …

In 2020 en 2021 ontving de Arbeidsinspectie ruim 31.000 meldingen, waarvan er 661 (2%) werden aangemerkt als arbeidsuitbuiting of ernstige benadeling.

Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel, waarbij sprake is van gedwongen of verplichte arbeid/dienstverlening zonder een seksueel component. Bij arbeidsuitbuiting spelen dwang, geweld, dreiging, afpersing, fraude en/of misleiding een rol. Als iemand door één van deze ongeoorloofde middelen wordt gedwongen om te (gaan) werken, kan dit leiden tot een strafrechtelijk onderzoek.

Uit het meest recente onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dat arbeidsuitbuiting het meest voorkomt in de schoonmaaksector, gevolgd door de horeca en de bouwnijverheid. In Nederland werken een aantal overheidsorganisaties nauw samen met de politie om mensenhandel aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan:

1.       Het Ministerie van Justitie en Veiligheid: Deze coördineert het nationale beleid tegen mensenhandel en werkt samen met andere overheden en NGO’s om het probleem aan te pakken;
2.       Het Openbaar Ministerie: Deze is verantwoordelijk voor de opsporing en vervolging van verdachten van mensenhandel;
3.       De Nederlandse Arbeidsinspectie: Deze dienst richt zich op de bestrijding van arbeidsuitbuiting, een vorm van mensenhandel, en werkt samen met politie en justitie in opsporingsonderzoeken.

Maar wat zijn signalen van arbeidsuitbuiting? Onlangs heeft het Expertisecentrum Mensenhandel & Mensensmokkel een signalenkaart ontwikkeld voor het herkennen van arbeidsuitbuiting. Mensen zouden arbeidsuitbuiting kunnen herkennen door bijvoorbeeld:

–      Gevaarlijk of ongezond werk moeten doen;
–      Hard werken, maar geen geld en/of onverklaarbare schulden hebben;
–      Werken zonder contract, zwart betaald worden of niet verzekerd zijn tegen ongevallen;
–      Vaak begeleid of in de gaten gehouden worden;
–      Het niet in eigen bezit hebben van een paspoort of ID-kaart.

De signalenkaart van het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel staat hieronder weergegeven 👇

De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) heeft een video gemaakt voor potentiële slachtoffers van mensenhandel. In dit filmpje wordt uitleg gegeven over mensenhandel en worden eventuele vervolgstappen besproken. De video is te bekijken via de volgende link: https://lnkd.in/eBeSz6Ma

#weektegenmensenhandel #arbeidsuitbuiting Read More