Ga naar de inhoud
Home » OM eist gevangenisstraf en taakstraf voor bedreigen politici

OM eist gevangenisstraf en taakstraf voor bedreigen politici

Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) heeft bij de rechtbank een onvoorwaardelijke taakstraf van 240 uur en acht maanden gevangenisstraf, waarvan 224 dagen voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar, geëist tegen een 59-jarige man uit Stein. Hij wordt onder andere verdacht van bedreiging van politici, groepsbelediging en het aanzetten tot haat. 

Dinsdag 6 februari 2024 komt er bij de politie een melding binnen over een X-account waarvan bedreigende uitlatingen worden gedaan in de richting van toenmalig minister De Jonge. De tekst die wordt geplaatst: “Geef me zijn adres maar. Tijd dat iemand deze lul opruimt”. Uit onderzoek blijkt dat deze teksten komen vanaf het X-account van de verdachte.

Topje van de ijsberg

De melding blijkt het topje van de ijsberg te zijn. Uit onderzoek van het account van de verdachte komt naar voren dat hij in de periode van 19 januari 2024 tot en met 6 februari 2024 op social media minstens acht bedreigende uitlatingen aan het adres van andere politici heeft geplaatst, waaronder toenmalig minister Jetten en Tweede Kamerlid Podt. Daarnaast plaatste verdachte in dezelfde periode negen discriminerende en haatzaaiende uitlatingen op X.

Buitengewoon kwetsend en angstaanjagend

Het OM meent dat aan verdachte de feiten zwaar mogen worden aangerekend: “Personen met een publieke functie, waaronder gezagsdragers, worden geconfronteerd met de ernstige bedreigende gevolgen van dit trieste fenomeen. Een fenomeen waarbij te pas en te onpas wordt geschermd met de vrijheid van meningsuiting. Uit het verleden blijkt tevens dat sommige personen zich helaas geroepen voelen om uitvoering te geven aan dergelijke oproepen. Feiten waarmee gezagsdragers dagelijks worden geconfronteerd, waardoor zij ook daadwerkelijk moeten worden beveiligd. Daarbij is er nog niet gesproken over groepen die niet direct de beschikking hebben over fysieke beveiliging zoals politici die krijgen. Denk daarbij aan inwoners met een andere etnische achtergrond en mensen van de LHBTI – gemeenschap. Zij moeten telkens ter kennisgeving aannemen dat er in onze maatschappij mensen zijn die hen zelfs met geweld uit de weg willen ruimen. Dat moet buitengewoon kwetsend en angstaanjagend zijn. Bovendien wordt met deze uitlatingen polarisering en intolerantie alleen maar verder in de hand gewerkt.”

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

 Read More