Ga naar de inhoud
Home » Steekpartij bij discotheek Lemele: OM eist 7 jaar voor poging doodslag

Steekpartij bij discotheek Lemele: OM eist 7 jaar voor poging doodslag

Het Openbaar Ministerie eist 7 jaar gevangenisstraf tegen een 19-jarige man die wordt verdacht van twee keer poging doodslag. In de nacht van 16 op 17 december 2023 stak hij in Lemele, na sluitingstijd van een discotheek, twee mensen neer. “Wat een gezellige uitgaansavond had moeten worden, eindigt in een nachtmerrie voor de slachtoffers.” 

Na een avond stappen vertrekt een vriendengroep uit Overijssel die nacht uit de horecazaak in het dorp om de nachtbus terug naar huis te nemen. Op straat ontstaat een confrontatie, eerst met een ander persoon en vlak daarna met de 19-jarige verdachte. Er wordt gevochten. Verdachte, die op een zeker moment een nepvuurwapen uit de auto heeft gehaald en daarmee dreigt, wordt meerdere malen geslagen en geschopt en belandt op de grond. Zijn wapen wordt hierbij ook uit handen geslagen of geschopt.

Als dat gevecht voorbij is, loopt verdachte een nabijgelegen voortuin van een woning in. Hij heeft zich inmiddels, via een ander persoon –een minderjarige medeverdachte-, voorzien van een mes en blijft zich agressief gedragen richting de groep, onder meer door te schreeuwen. Twee mannen van de groep lopen op verdachte af. Daarop steekt de verdachte hen beiden in het bovenlichaam.

Eén van de slachtoffers is er dermate ernstig aan toe dat hij enige tijd in coma wordt gehouden. De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zwolle: “Zijn verwondingen waren dermate ernstig dat het niet veel scheelde of hij was er niet meer geweest.”

Naar mening van het OM komt verdachte geen geslaagd beroep op noodweer toe. Uit berichten op de telefoon van de verdachte blijkt dat hij zich eerder die avond al dreigend uitliet over de groep waar zijn latere slachtoffers toe behoren. ‘Ik ga hem kkr hard pakken’, appt hij ongeveer een uur voor sluitingstijd van de discotheek over een conflict dat hij kennelijk op dat moment al heeft.

Verdachte had bovendien op meerdere momenten andere keuzes kunnen maken en de ruzie kunnen mijden. Echter, vanaf het begin gedroeg hij zich aanvallend. Hij had volgens het Openbaar Ministerie op verschillende momenten verschillende alternatieven. Hij had zich uit de situatie kunnen halen en weg kunnen lopen, maar koos ervoor om zich agressief te blijven gedragen. “Verdachte is van begin tot eind de agressor geweest in het hele verloop. Sterker nog, op een zeker moment voorziet hij zich voor de tweede keer van een wapen.“

Voor zijn handelen wordt hij door de deskundigen volledig toerekeningsvatbaar gezien, dus valt het incident en gevolgen ervan compleet aan hem te wijten. De officier van justitie vindt daarom een lange gevangenisstraf de enige gepaste reactie: “Twee jongens moesten die nacht een uitgaansruzie bijna met hun leven bekopen en werden de volgende dag niet thuis wakker, maar in een ziekenhuisbed.”

De zaak van de minderjarige medeverdachte is vandaag wegens het uitlopen van bovenstaande zitting uitgesteld.

 Read More