Ga naar de inhoud
Home » 12 jaar cel en tbs met dwang voor doodslag op vriendin: ‘Verdachte toont geen enkel zelfinzicht’

12 jaar cel en tbs met dwang voor doodslag op vriendin: ‘Verdachte toont geen enkel zelfinzicht’

Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen een 38-jarige man uit Oost-Souburg 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag op een 54-jarige vrouw uit Middelburg. “De verdachte heeft letterlijk en figuurlijk een gat geslagen in de herinneringen aan het slachtoffer”, aldus de officier van justitie. 

Collega’s maken zich zorgen als het slachtoffer op 19 april 2023 niet op haar werk is verschenen en schakelen de politie in. Agenten gaan vervolgens naar de woning van de vrouw in Middelburg en ontdekken haar levenloze lichaam. Het slachtoffer blijkt door fors geweld om het leven gebracht. “De plaats delict was een gruwelijke plek. Een bloedbad van jewelste”, sprak de officier van justitie woensdag in de Middelburgse rechtbank.

Aanhouding op politiebureau

De Souburger komt bij de politie al snel in beeld als verdachte. Hij en het slachtoffer zijn bekenden van elkaar. Ze hebben een liefdesrelatie, die gepaard ging met zeer veel geweld. Vijf dagen nadat het slachtoffer is gevonden, meldt de verdachte zich uit eigen beweging op het politiebureau waar hij meteen een bekentenis aflegt.

Onderzoek wijst uit dat de vrouw in de nacht van 18 op 19 april flink is mishandeld. Haar lichaam zit vol verwondingen, waarvan de meeste aan hoofd en hals. Ook is ze veel bloed verloren. Uit het sectierapport blijkt dat er sprake is van 32 steekwonden en dat de vrouw met een (onbekend) voorwerp op het hoofd is geslagen. 

Pieter Baan Centrum

“Hij heeft haar toegetakeld en voor levenloos achtergelaten. Terwijl hij de hulpdiensten had kunnen bellen zoals hij ook andere mensen belde om te zeggen wat hij gedaan had’’, zei de officier. “Wat verdachte heeft gedaan is een opeenstapeling van verkeerde beslissingen en handelingen. Ik reken dit alles verdachte heel zwaar aan.”

Sinds zijn aanhouding is de verdachte onderzocht door gedragsdeskundigen en ook is hij geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC). Volgens de deskundigen heeft de man een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale trekken. Ze vinden dat hij verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd ten tijde van het delict. De verdachte zei op zitting dat hij zich hier niet in kan vinden en dat hij geen agressieprobleem heeft. 

‘Geen zelfinzicht’

Officier van justitie: “Het is onbegrijpelijk en pijnlijk voor de nabestaanden dat verdachte vol blijft houden, dat hij geen probleem met agressie heeft en geen enkel zelfinzicht toont.” Omdat herhalingsgevaar dreigt, vindt het Openbaar Ministerie dat de verdachte een langdurige behandeling nodig heeft en eist het naast een gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging.”

De officier van justitie wees woensdag ook op het verleden van de verdachte, die al eerder is veroordeeld voor geweld binnen relaties. Ook trok ze de vergelijking met andere levensdelicten door het hele land waarbij vrouwen zijn omgebracht door hun (ex-)partner.

Femicide

“Gemiddeld is in Nederland elke acht dagen een vrouw slachtoffer van femicide, oftewel dodelijk geweld in de relationele sfeer door de partner of ex-partner. Dat is ook in deze zaak het geval. Nog maar kort geleden werd er vaak gesproken over ‘een conflict in de huiselijke sfeer’ als we het eigenlijk over femicide hadden. Wat een beetje uitademt: het is in de huiselijke kring gebeurd, dus daar hebben wij, als maatschappij, misschien niet zoveel mee te maken. Maar daar hebben wij als samenleving juist van alles mee te maken. Vrouwen worden veel te vaak slachtoffer van huiselijk geweld en van femicide en dat gaat ons allemaal aan.”

De officier benadrukte dat het belangrijk is om aandacht te blijven besteden aan het probleem. “Door het vaak te benoemen en te herkennen kan steeds beter worden samengewerkt door verschillende organisaties. Zo kunnen rode vlaggen sneller worden gezien door slachtoffers, familie en hulpverleners.”

De rechtbank doet op 5 november uitspraak.

 Read More