Studeren duurt lang, kost veel energie of lukt gewoon niet… of je maakt willens en wetens misbruik van het zorgsysteem…* Het kopen van een vals diploma klinkt dan erg aantrekkelijk. Helaas zijn er signalen dat er malafide bureaus actief zijn, die diploma’s te koop aanbieden. Daarmee kun je als zzp’er aan de slag in de zorg. Het liefst wil je natuurlijk niet dat deze mensen voor jouw dierbaren zorgen. De veiligheid en kwaliteit van de zorg komt door diplomafraude namelijk in het geding.
𝐃𝐢𝐩𝐥𝐨𝐦𝐚’𝐬 𝐨𝐩 𝐛𝐚𝐬𝐢𝐬 𝐯𝐚𝐧 𝐞𝐫𝐯𝐚𝐫𝐢𝐧𝐠
Erkenning Verworven Competenties (EVC) maken het mogelijk om op basis van eerdere (werk)ervaring een erkend diploma te verkrijgen. Dit diploma is echter alleen geldig als iemand daadwerkelijk relevante (werk)ervaring heeft opgedaan. Helaas komt het soms voor dat certificaten worden gekocht, bijvoorbeeld wanneer mensen hun stage niet goed afronden. In sommige gevallen vormen zorgaanbieders, bemiddelingsbureaus, opleiders en EVC-aanbieders criminele netwerken die deze misstanden en fraude mogelijk maken. Sommige EVC-bureaus en zzp’ers worden dan ook in verband gebracht met criminaliteit.
𝐕𝐨𝐨𝐫𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐢𝐬 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐝𝐚𝐧 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐳𝐞𝐧
Door de verschillende betrokken partijen en toezichthouders, wordt regelmatig onderzoek gedaan naar deze misstanden. Dat is vrijwel altijd achteraf, waardoor een ongewenste situatie soms al lang kan bestaan. Daarom is het belangrijk om met elkaar deze misstanden te voorkomen.
𝐕𝐞𝐫𝐠𝐞𝐰𝐢𝐬𝐩𝐥𝐢𝐜𝐡𝐭
De wet heeft vastgesteld dat werkgevers moeten controleren of hun werknemers in de zorg geschikt zijn voor het werk wat zij willen gaan doen, dit heet de vergewisplicht. Door de krapte in de arbeidsmarkt wordt vaak gebruik gemaakt van bijvoorbeeld uitzendbureaus. Hierbij blijven de werkgevers nog steeds verantwoordelijk voor de vergewisplicht. Ook de controle op valse papieren of certificaten is hierbij van belang.
Via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kunnen werknemers de echtheid van hun diploma’s aantonen, werkgevers kunnen dit vervolgens controleren.
𝐌𝐞𝐥𝐝𝐞𝐧
Als een vals verkregen certificaat wordt gevonden, is het belangrijk om dit te melden. Hiermee kan een BIG-registratie ongedaan worden gemaakt, ook kan het OM iemand vervolgen voor valsheid in geschrifte. Daarnaast kan er een bestuursrechtelijke aanpak plaatsvinden. De inspectie kan na deze melding advies geven aan de zorginstelling over wat die kan doen. Situatie-afhankelijk kan de inspectie ook zelf onderzoek doen.
Meldingen maken de omvang van diploma- en VOG-fraude duidelijk.
Melden kan! Je kunt bijvoorbeeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) terecht : https://www.igj.nl/
*𝑍𝑖𝑒 𝑒𝑒𝑟𝑑𝑒𝑟𝑒 𝑝𝑜𝑠𝑡𝑠 𝑣𝑎𝑛 𝑑𝑒𝑧𝑒 𝑤𝑒𝑒𝑘