Het Openbaar Ministerie vervolgt een 33-jarige man uit Amsterdam voor valsheid in geschrifte en witwassen. De man wordt ervan verdacht dat hij over een langere periode meerdere nepdiploma’s en een valse Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) heeft verkocht.
Politie en Openbaar Ministerie (OM) kregen de verdachte in beeld tijdens een onderzoek naar het fenomeen van valse diploma’s. De Amsterdammer kon in verband worden gebracht met websites als www.diplomakopen4all.com, www.betrouwbaardiploma4you.com, www.wecarediplomakopen4you.com, www.buyyourdiploma.com en het daaraan gekoppelde e-mailadres wecarediplomakopen@outlook.com. Een pseudokoop in Oosterhout, waarbij de politie een schooldiploma van hem kocht, en telefoontaps bevestigden de verdenking dat hij handelde in valse documenten.
Luxe goederen
Direct na de pseudokoop, op 16 juli van dit jaar, werd de verdachte op gearresteerd en vond de politie in zijn auto nog twee valse diploma’s. Nog dezelfde dag doorzochten agenten de woning van de man en namen ze digitale gegevensdragers, een contant geldbedrag van 7.555,00 euro en verschillende luxegoederen in beslag.
Uit onderzoek is vast te komen te staan dat de verdachte tussen 1 oktober 2022 en 16 juli 2024 meerdere diploma’s heeft geleverd. Het gaat dan om diploma’s voor onderwijsbevoegdheid, zorg en dienstverlening, zoals HBO Sociaal Pedagogische dienstverlening. Per levering zou de verdachte een bedrag tussen 600 en 1200 euro hebben verdiend. Het is nog niet bekend of de afnemers de valse diploma’s daadwerkelijk hebben gebruikt.
Gevaarlijke situatie
Ook is gebleken dat de verdachte aan zeker één persoon een valse Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) heeft verstrekt. De koper is een man die in het verleden is veroordeeld voor een zedenfeit. Deze persoon was niet in het bezit van een officiële VOG. Door een vals exemplaar te leveren, heeft de verdachte volgens het Openbaar Ministerie potentieel een gevaarlijke situatie gecreëerd.
Het politieonderzoek is nog bezig en richt zich op de afnemers. Het is niet uitgesloten dat de man meer dan de genoemde namaakdiploma’s of VOG heeft verkocht. De verdachte heeft zijn sporen steeds geprobeerd te wissen, waardoor het lastig is om de volledige omvang van zijn handel in beeld te krijgen.
In de rechtbank van Breda vond woensdag een pro forma-zitting plaats en werd de voorlopige hechtenis van de verdachte geschorst. De volgende voorbereidende zitting is eind januari.
Controleren van VOG of diploma
Het in omloop brengen van illegale VOG’s en diploma’s is strafbaar, omdat mensen functies kunnen bekleden waarvoor ze niet bevoegd of gekwalificeerd zijn. Dit kan, bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs, voor ongewenste maar zeker ook gevaarlijke situaties zorgen. Het tast ook het vertrouwen in de echtheid van diploma’s aan.
Screeningsautoriteit Justis beoordeelt of iemand een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgt als die aangevraagd moet worden door de werkgever. Op de website van Justis staat uitgelegd hoe werkgevers de echtheid van een VOG kunnen controleren.
DUO, de uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs, legt op de website duo.nl uit wat de echtheidskenmerken zijn van schooldiploma’s en certificaten. Bij twijfel kan er contact worden opgenomen met DUO.
Wie in het bezit is van een valse VOG of schooldiploma en deze gebruikt is strafbaar. Je kunt hiervan melding maken bij de politie via 0900-8844.