Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een gevangenisstraf van 2 jaar geëist tegen een 34-jarige man uit Rotterdam die wordt verdacht van het vervalsen van verzekeringsaanvragen. Tegen een 20-jarige medeverdachte uit Nijmegen is een gevangenisstraf van 150 dagen geëist waarvan 118 voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.
De twee verdachten sloten autoverzekeringen af voor mensen die zich normaal niet, of niet tegen een normale premie, kunnen verzekeren. Bijvoorbeeld vanwege een ontzegging van de rijbevoegdheid, fraude, wanbetalingen of detentie. De verdachten vroegen daar een vergoeding voor van 1.000 euro en boden hun diensten aan op websites en social media platforms. Na onderzoek door de verzekeringsmaatschappijen en de politie bleken er in totaal 185 verzekeringen afgesloten voor 128 unieke kentekens. Het totale fraudebedrag ligt rond de 300.000 euro. De ontnemingszaken tegen de verdachten worden op een later moment op zitting behandeld.
Geen rijbewijs
De bal komt aan het rollen als in september 2022 een man zich bij een verzekeraar meldt, omdat hij brieven ontvangt over autoverzekeringen op zijn naam. Verzekeringen die hij helemaal niet heeft afgesloten. Sterker nog: hij heeft niet eens een auto, of zelfs maar een rijbewijs. De man doet aangifte. Uit onderzoek van de verzekeraar blijkt dat er vier verzekeringen voor 3 auto’s op naam van de man zijn afgesloten. Alle drie de kentekens staan op naam van de 34-jarige verdachte.
De verzekeraar registreert de verdachte in het incidentenregister en het externe verwijzingsregister, een soort zwarte lijst die overkoepelend is voor alle verzekeraars. Uit onderzoek van andere verzekeraars blijkt dat verdachte op basis van valse persoonsgegevens verzekeringen afsluit. In een geval dus op naam van een bestaand persoon, maar vaker worden verzekeringen afgesloten op basis van gefingeerde namen. Ook de verzekeraars doen aangifte.
Samenwerking
Uit politieonderzoek komt ook een 20-jarige medeverdachte naar voren. De twee werken samen: de 20-jarige verdachte haalt de klanten binnen, verzamelt gegevens en neemt vragenlijsten af. Daarna geeft hij dit door aan de 34-jarige verdachte die vervolgens de verzekering afsluit. De 20-jarige verstrekt daarna de groene kaart aan de klant en neemt betalingen in ontvangst die hij pint en contant aan de oudste verdachte geeft.
De bijdrage van beiden was onmisbaar in het plegen van de strafbare feiten, betoogde de officier tijdens de zitting: “Zonder klanten geen inkomsten, en zonder betaling al helemaal niet. Daarin speelde ook de website en promotie via social media van de 20-jarige een cruciale rol.”
Veel ellende veroorzaakt
Over de 34-jarige verdachte zei de officier tijdens de zitting dat hij gedurende een hele lange periode heel veel ellende heeft veroorzaakt met alleen zijn eigen, egoïstische financiële motieven voor ogen. “En dan heb ik het niet alleen over de verzekeringsmaatschappijen, maar ook over mensen wiens verzekeringen werden beëindigd omdat hun adres bekend stond als een frauduleus adres. Verdachte liet zich nergens door weerhouden en is na inbeslagname van zijn telefoon gewoon doorgegaan met zijn handel.”
De 20-jarige verdachte heeft inzicht gegeven in de samenwerking en heeft spijt betuigd. Dat is een van de redenen waarom zijn straf lager uitvalt.