Ga naar de inhoud
Home » OM eist celstraffen van 4 en 7 jaar tegen broers voor witwassen miljoenen euro’s via ondergronds bankieren

OM eist celstraffen van 4 en 7 jaar tegen broers voor witwassen miljoenen euro’s via ondergronds bankieren

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee broers van het witwassen van meer dan tien miljoen euro via ondergronds bankieren en eiste hiervoor bij de rechtbank in Zwolle celstraffen van 4 en 7 jaar. De broers, 35 jaar en 31 jaar oud, stuurden vanuit Dubai een ‘fijnmazig netwerk’ van brokers en geldkoeriers aan dat in drie maanden voor miljoenen aan misdaadgeld verplaatste. Volgens de officieren van justitie van het Landelijk Parket behoorden de mannen tot de ‘wereldspelers’ in het netwerk van criminele bankiers. 

De broers stuurden vanuit hun woonplaats in Dubai de brokers en geldkoeriers aan. Uit ontsleutelde Encrochat-berichten en onderzoek door de Taskforce Underground Banking in de periode maart-juni 2020, blijkt dat de organisatie zich bezighield met het witwassen van grote geldbedragen. Dit deden zij in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In de chatgesprekken beschrijven de mannen uitgebreid wat de dagelijkse gang van zaken was binnen het familiebedrijf. Ze spraken over kosten, het tellen van geld, de boekhouding, de opslag, het verhullen en het verplaatsen van crimineel geld en over de drugshandel waar het geld voor werd verplaatst via ondergronds bankieren. 

Ruim 9 miljoen

Zo onthullen de chats dat de 35-jarige man een koerier aanstuurde die maar liefst zeventien keer een geldoverdracht heeft uitgevoerd. De totale geldsom: ruim 4,4 miljoen euro in 75 dagen. Een andere geldkoerier verplaatste in opdracht van de oudere broer in ruim twee maanden tijd meer dan tien miljoen euro in 45 geldoverdrachten. De 35-jarige man staat bovendien specifiek terecht voor het witwassen van een bedrag van € 9.206.000. Daarnaast hield hij zich volgens het OM bezig met de in- en verkoop van cocaïne.

“Door witwassen op deze professionele schaal wordt niet alleen het girale betalingssysteem ondermijnd, maar zorgt er ook voor dat andere vormen van zeer ernstige criminaliteit zoals (georganiseerde) drugshandel, wapenhandel, terrorisme en liquidaties kunnen worden gefinancierd. Dit maakt dat de criminele wereld in stand wordt gehouden en andere ernstige strafbare feiten mogelijk worden gemaakt. Verdachten moeten zich hebben gerealiseerd dat hun handelen veel verder reikte dan alleen het verplaatsen van geld”, aldus de officier op zitting. 

Goed georganiseerd

Doordat beide broers zich in Dubai begaven en communiceerden via cryptotelefoons, konden zij lang buiten schot blijven van de Nederlandse autoriteiten. Dat de mannen in staat zijn geweest om vanuit Dubai een professioneel crimineel netwerk en internationale samenwerking op te bouwen, geeft volgens de officieren van justitie aan hoe professioneel en goed georganiseerd de mannen opereerden. Het OM ziet hen dan ook als “wereldspelers in het netwerk van criminele bankiers”.

Uit het onderzoek is gebleken dat de broers meer dan tien miljoen aan misdaadgeld hebben laten verplaatsen voor rekening en risico van hun cliënten uit het criminele milieu. In de chats liet de oudere broer zelf weten dat hij daar al 14 jaar mee bezig was. De ontsleutelde Encrochat-berichten hebben dan ook licht doen schijnen op slechts een klein deel van de strafbare feiten van de criminele organisatie waarin de broers een sleutelrol speelden. 


Vergroot afbeelding

Beeld: OM
Foto ter illustratie

Aanhouding

Het OM eiste de hoogste straf voor de oudste broer. Ook kondigden de officieren een ontneming aan. Het OM heeft de VAE om hun aanhouding gevraagd en vroeg de rechtbank tevens om een bevel gevangenhouding.

De rechtbank doet uitspraak op 10 december. 

 Read More