Ga naar de inhoud
Home » OM vraagt maritieme sector om alertheid bij mensensmokkel

OM vraagt maritieme sector om alertheid bij mensensmokkel

2024 is het dodelijkste jaar voor migranten die Het Kanaal naar Groot-Brittannië oversteken. Het Openbaar Ministerie (OM) brengt criminele organisaties die deze oversteek organiseren voor de rechter. Deze week is het OM samen met de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Britse National Crime Agency (NCA) op de METSTRADE in Amsterdam. Op de grootste vakbeurs ter wereld voor de recreatieve maritieme sector willen zij het bewustzijn over mensensmokkel vergroten. Want smokkelaars die small boats en buitenboordmotoren kopen zijn door de branche in een vroeg stadium te herkennen. 

De vaarroute over Het Kanaal is niet alleen populair bij de reguliere scheepvaart. Migranten die vanaf het Europese vasteland naar Groot-Brittannië willen, gebruiken de route veelvuldig. En hoewel de controles de afgelopen jaren zijn aangescherpt, remt dat criminele smokkelorganisaties niet. Smokkelaars nemen meer risico’s, en sturen overvolle en kwalitatief slechte opblaasbare bootjes de zee op. Dit jaar kwam volgens de VN een record aantal mensen om bij de oversteek.

Big business

De smokkelindustrie is big business geworden voor criminele organisaties. De aanschaf van nautische goederen ten opzichte van de prijs die een migrant voor de overtocht betaalt (tussen de 3000-6000 euro) zorgt voor grote winsten. De smokkelaars zelf blijven op afstand en faciliteren de reis grotendeels per telefoon. Hoewel de oversteek gemaakt wordt vanuit België of Frankrijk, speelt Nederland een belangrijke rol.

Petra Hoekstra, Landelijk officier van justitie Mensensmokkel en Migratiecriminaliteit: 

“We zien dat Nederland door criminele netwerken wordt gebruikt bij de voorbereidingshandelingen van mensensmokkel. Denk aan de aanschaf, opslag en het transporteren van nautische goederen, zoals zwemvesten, rubberboten, buitenboordmotoren en jerrycans met brandstof. Die spullen worden voornamelijk in Turkije aangeschaft. Vanuit ons land of Duitsland worden ze dan naar de Franse kust gereden, waar migranten klaar staan om aan boord te gaan.”

Ogen en oren van de maritieme sector

Het zijn dus de nautische goederen die de opsporingsautoriteiten al in een vroeg stadium kunnen leiden naar de criminelen achter deze smokkelindustrie. Nederland werkt hierbij nauw samen met onze buurlanden en het VK. Vorige week nog werd er een vermoedelijk grote handelaar in smokkelboten aangehouden op Schiphol. In dit soort onderzoeken zijn de oren en de ogen van de maritieme sector van groot belang:

“We vragen de maritieme sector om ons te helpen de criminelen te pakken. We willen dat handelaren in nautische goederen zich ervan bewust zijn dat deze gebruikt kunnen worden bij risicovolle mensensmokkel. We vragen hen alert te zijn op indicatoren voor mensensmokkel, en verdachte situaties te melden, wat gelukkig al regelmatig gebeurt. We doen ook een beroep op de verantwoordelijkheid die de branche als geheel draagt. Als verkoper, of als verhuurder van bijvoorbeeld een loods, moet je weten met wie je zaken doet.”

De Koninklijke Marechaussee, dat de Nederlandse onderzoeken naar smokkelnetwerken uitvoert onder leiding van het Landelijk Parket, vraagt verdachte situaties die kunnen wijzen op mensensmokkel altijd te melden via telefoonnummer 0800-1814 ofvanuit het buitenland0031-(0)889581814.

 Read More