Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag flinke straffen geëist tegen 3 personen die worden verdacht van witwassen van een woonboerderij, diverse auto’s en contant geld. Daarnaast verdenkt het OM twee van de drie van valsheid in geschrifte. Als het aan het OM ligt krijgt de 51-jarige hoofdverdachte een gevangenisstraf van 24 maanden en worden zijn woning en witgewassen geld verbeurd verklaard. Voor zijn vriendin vindt het OM een voorwaardelijke straf van 12 maanden met een proeftijd van twee jaar en een boete van 3500 euro passend. Tegen de broer van de hoofdverdachte is 20 maanden geëist en eveneens een boete van 3500 euro.
Witwassen, illegaal geld een legale herkomst geven, is een strafbaar feit. In dit onderzoek is er geen rechtstreeks verband gelegd met een brondelict, maar het OM heeft wel een vermoeden waarmee het criminele geld is verkregen. De 51-jarige hoofverdachte is in een andere zaak eerder dit jaar namelijk veroordeeld voor de handel in ketamine. Die handel gaat gepaard met grote contante geldbedragen.
De hoofdverdachte en zijn vriendin wonen in een woonboerderij ter waarde van ongeveer 1 miljoen euro. De woning staat op naam van een bedrijf waarvan de broer van de hoofdverdachte enig aandeelhouder en directeur is. Dat bedrijf lijkt enkel te zijn opgericht voor de aanschaf van deze woning. Het bezitten van en wonen in deze woning strookt niet met de bekende inkomsten van de verdachten, die vrijwel nihil zijn.
Het OM heeft tijdens de rechtszaak om de verbeurdverklaring van de woning gevraagd. De aankoop van de woning is immers met ‘crimineel’ geld gefinancierd en daarbij is de hypothecaire geldlening verkregen door middel van valse stukken. De aanklager acht het van belang dat de woning, inclusief de overwaarde, aan het bezit van verdachten komt te ontvallen. In totaal is er in het onderzoek een bedrag van €311.569,72 aan contante bedragen en betalingen aangetroffen, waarvan een legale herkomst niet te rechtvaardigen is. Tevens zijn er auto’s gefinancierd uit onbekende bron.
Witwasindicatoren
Het vermoeden van witwassen baseert het OM op een aantal indicatoren. Bij doorzoekingen in de woning zijn grote contante geldbedragen gevonden. Op de bankrekening van de verdachten zijn alleen maar opnames van lage bedragen te zien, terwijl er veel contant wordt betaald. Het geld moet dus ergens anders vandaan komen.
Ook is er sprake van transacties vanuit het buitenland (Tsjechië en Slowakije), terwijl geen economische activiteit bekend is tussen verdachten en het land waar de bank is gevestigd. Daarbij zijn twee uit Tsjechië komende transacties ter waarde van in totaal € 204.000,- door de ING bank als ongebruikelijke transacties aangemerkt omdat over het bedrijf waar de transacties vandaan kwam niets was te vinden. Naar het oordeel van het OM kan een criminele herkomst als enige aanvaardbare verklaring gelden.
Doordacht en professioneel
“Witwassen bevordert het plegen van strafbare feiten”, vertelde de officier van justitie tijdens de zitting. “Het wegsluizen van crimineel geld of het verschaffen van een schijnbaar legale herkomst van criminele gelden bemoeilijkt de opsporing van de onderliggende misdrijven”. Het wordt verdachten in deze zaak in het bijzonder aangerekend hoe doordacht en professioneel zij te werk zijn gegaan. De opsporing vergt veel, maar is belangrijk. “Het is van belang dat de mensen die eerlijk werken voor hun geld ook zien dat de professionele witwassers tegen de lamp kunnen lopen en daar dan duidelijk voor worden gestraft. Misdaad mag immers niet lonen.”
Voor de twee mannelijke verdachten acht het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van langere duur passend en geboden. De officier: “Verdachten pleegden de feiten met behulp van rechtspersonen, buitenlandse rekeningen, valse stukken en valse getuigenissen. Ook hebben zij het onderzoek gefrustreerd.”