De jaarwisseling is voor velen een feestelijke periode waarin vuurwerk een belangrijke rol speelt. Maar wist je dat (illegaal) vuurwerk niet alleen gevaarlijk is voor mensen, maar ook grote schade toebrengt aan het milieu? In deze post duiken we in de cijfers van illegaal vuurwerk wat de afgelopen jaren is ingenomen en de milieuschade die het met zich meebrengt.
๐๐น๐น๐ฒ๐ด๐ฎ๐ฎ๐น ๐๐๐๐ฟ๐๐ฒ๐ฟ๐ธ
๐ Uit de vuurwerkbarometer 2024 van het Openbaar Ministerie blijkt dat er door opsporingsdiensten 52.518 kg aan illegaal vuurwerk in beslag is genomen. Dit enorme aantal heeft, als het gebruikt wordt, een flinke impact op het milieu. In de jaren ervoor was dit cijfer echter nog groter (78.895 kg in 2023, 110.203 kg in 2022). Er is dus een dalende trend in de hoeveelheid illegaal vuurwerk dat in beslag genomen wordt. Veel van dit in beslag genomen vuurwerk bestaat uit categorie F3 of hoger. Alleen categorie F1 en F2 zijn legaal om als consument te bezitten. Vuurwerk wordt ingedeeld in categorieรซn gebaseerd op hoeveel gevaar het met zich meebrengt.
๐ ๐ถ๐น๐ถ๐ฒ๐๐๐ฒ๐ฟ๐๐๐ถ๐น๐ถ๐ป๐ด ๐ฑ๐ผ๐ผ๐ฟ ๐๐๐๐ฟ๐๐ฒ๐ฟ๐ธย
๐ซ๏ธ Vuurwerk zorgt voor vervuiling: zowel van de lucht, als de bodem en het water. In de lucht zit fijnstof; ongeveer 19 microgram per kubieke meter. Tijdens en rondom de jaarwisseling stijgt dit aantal naar 1000 microgram per kubieke meter; ongeveer 52 keer zo veel! Inademing van deze fijnstof is slecht voor je gezondheid, vooral als het windstil is. Als je last hebt van luchtvervuiling, wordt het aangeraden om na middernacht een aantal uren niet in de buitenlucht te komen.
๐๏ธ Bodem- en watervervuiling ontstaat vooral door de onverbrande resten van het vuurwerk. Denk aan zware metalen zoals koper, barium of zelfs (bij illegaal vuurwerk) cadmium. Metalen zoals barium en cadmium zijn niet alleen schadelijk voor de gezondheid van mensen, maar ook voor dieren. Bij dieren kunnen ze bijvoorbeeld metaalvergiftiging veroorzaken. Omdat deze niet biologisch afbreekbaar zijn, belanden ze uiteindelijk in het oppervlaktewater. Ons drinkwater wordt echter in veel gevallen zorgvuldig gefilterd.
๐ฉ๐๐๐ฟ๐๐ฒ๐ฟ๐ธ๐ฎ๐ณ๐๐ฎ๐น ๐ผ๐ฝ๐ฟ๐๐ถ๐บ๐ฒ๐ปย
๐จ Het is belangrijk om vuurwerkafval goed op te ruimen. Dit afval bestaat voornamelijk uit karton, papier, onverbrande chemische stoffen en zware metalen. Vooral siervuurwerk, zoals knetterballen en fonteinen, laat veel resten achter, waaronder plastic. Bij het afsteken verspreiden deze plastic deeltjes zich vaak over een groot gebied, wat het opruimen extra moeilijk maakt.
๐๏ธ ๐ข๐ฝ๐ฟ๐๐ถ๐บ๐๐ถ๐ฝ๐:ย
โข Gooi resten van afgestoken vuurwerk bij het huishoudelijk restafval.
โข Maak ongebruikt of niet afgegaan vuurwerk nat, doe het in een afgesloten zak en lever het in bij een milieustraat.
Zo draag je bij aan een schoon milieu na een sfeervolle jaarwisseling! Zie onderstaande infographic voor meer tips over vuurwerk!๐