Ga naar de inhoud
Home » Serious Crime Taskforce 

Serious Crime Taskforce 

Met publiek-private samenwerking in de Serious Crime Taskforce (SCTF) werken overheidsorganisaties en banken samen om facilitators van de onderwereld aan te pakken. Deze samenwerking stelt Politie, FIOD en Rijksrecherche in staat om personen die in beeld zijn voor betrokkenheid bij zware criminaliteit door te geven aan deelnemende banken. De inzichten en kennis van banken kunnen
The post Serious Crime Taskforce appeared first on AMLC. 

Lees voor

Deze samenwerking stelt Politie, FIOD en Rijksrecherche in staat om personen die in beeld zijn voor betrokkenheid bij zware criminaliteit door te geven aan deelnemende banken. De inzichten en kennis van banken kunnen vervolgens leiden tot een opsporingsonderzoek.

Dat gebeurde bijvoorbeeld in Rotterdam. Een speciaal ondermijningsteam dat onder meer onderzoek doet naar de import van cocaïne in Rotterdamse haven, stuitte op een fruitbedrijf met verschillende dubieuze contacten. Er waren sterke vermoedens van criminele activiteiten, maar van een harde verdenking was nog geen sprake. Dankzij het informatiebeeld dat via SCTF kon worden verstrekt, kon uiteindelijk de hele criminele bedrijfscultuur in beeld worden gebracht.

Bij de aanpak van de georganiseerde misdaad speelt samenwerken een cruciale rol. De SCTF is een structureel samenwerkingsverband tussen het Openbaar Ministerie (OM), de politie, de FIU-NL, de FIOD, Rijksrecherce en zes grote banken: ABN AMBRO, ING, Rabobank, de Volksbank, Triodos Bank en Knab. Onder strikte voorwaarde en politiewetgeving en in afstemming met het OM wisselen zij informatie uit om criminele netwerken bloot te leggen.

Bob Kroon, teamleider bij de Politie licht toe: ”De banken kunnen op verzoek ongebruikelijke transacties koppelen aan verdachte personen of bedrijven. Dat geeft ons een waardevol startpunt voor verder onderzoek.” Rickert Ahling, voormalig informatieofficier witwassen bij het OM, vult aan: ”Het unieke van de SCTF is dat we ook zonder directe verdenking contextinformatie kunnen delen, waardoor banken gericht onderzoek kunnen doen”.

Het AMLC neemt vanuit de FIOD deel aan deze waardevolle samenwerking. Lees hier meer!

 Read More