Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 4 jaar celstraf geëist tegen een 24-jarige man uit Papendrecht die verdacht wordt van het op slinkse wijze oplichten en bestelen van voornamelijk kwetsbare slachtoffers op leeftijd. Ook bezat hij een gaspistool. Hij deed zich volgens de officier van justitie voor als bankmedewerker en stuurde mensen aan. Op die manier stal hij waardevolle goederen, contant geld en pinpassen waar rekeningen mee geplunderd werden.
Onderzoek ‘Ekster’ startte naar aanleiding van het internationale cyberonderzoek Stargrew. Hierbij werd een webpagina waar kant-en-klare phishingsites werden aangeboden offline gehaald. Deze sites lijken exact op bijvoorbeeld officiële banksites, waarmee nietsvermoedende mensen die van een nepbankmedewerker horen dat er problemen zouden zijn met hun rekening worden gevraagd in te loggen en zo in de val lopen. Op de achtergrond kijken criminelen mee en kunnen ze geld stelen. In onderzoek Stargrew werd een enorme database in beslaggenomen met daarin verschillende Nederlandse afnemers. De Papendrechter zit volgens het OM achter één van die gebruikers.
Doorzoeking
Na de arrestatie van de verdachte wordt zijn woning doorzocht. Op gegevensdragers ontdekt de politie talloze chats over computercriminaliteit. In de chats wordt een grote hoeveelheid zogenoemde ‘leadslijsten’ gevonden die hij volgens het onderzoeksteam ontvangt en verstuurt. In die lijsten staan namen, telefoonnummers, bankrekeningnummers en adressen van slachtoffers vermeld. Ook worden draaiboeken gevonden om telefonisch het vertrouwen van slachtoffers te winnen als nep-bankmedewerker.
“Snel en makkelijk veel geld verdienen, daar ging het verdachte om, en dat ten koste van veelal kwetsbare mensen op leeftijd.”
Audiobestanden en briefjes verklappen werkwijze
Uit het onderzoek komt naar voren dat de Papendrechter zich in ieder geval tussen oktober 2023 en april 2024 bezig heeft gehouden met bankhelpdeskfraude. In audiobestanden die worden aangetroffen vertelt de verdachte hoe hij te werk ging. “Het is het slachtoffer bellen, vertellen dat er verdachte activiteiten op hun accounts zijn en als je ze eenmaal hebt overtuigd en wanneer ze je gaan geloven, dan vertel je ze dat iemand van de bank komt om alle waardevolle spullen op te halen. Denk aan sieraden, geld en dat soort spullen en dat de spullen in een kluis bij de bank gaan voor onderzoek.”
De politie vond daarnaast talloze briefjes met mysterieuze codes met cijfers en letters. Na onderzoek bleken dit de codes te zijn die telefonisch werden doorgegeven aan de slachtoffers en waarmee de oplichter die later namens de bank aan de deur kwam zich ‘identificeerde’.
Laffe oplichtingen
Volgens het Openbaar Ministerie zocht verdachte bewust naar kwetsbare slachtoffers op leeftijd. Drie van de zeven vrouwen in het strafdossier waren ver in de 90 toen ze bestolen werden. Bij één slachtoffer werd een schilderij met een dure lijst meegenomen en van het geld van een ander slachtoffer werd een dure IPhone gekocht die trots in een chat werd getoond. Ook materieel en emotioneel zeer waardevolle sieraden, bijvoorbeeld trouwringen van overleden ouders van een slachtoffer, werden zonder pardon gepikt. De officier van justitie: “Verdachte heeft op zeer slinkse wijze, samen met mededaders, verschillende slachtoffers opgelicht. Zijn daden hebben niet alleen geleid tot grote financiële schade, maar ook tot psychische schade en gevoelens van schaamte, boosheid, verdriet en angst bij de slachtoffers. Snel en makkelijk veel geld verdienen, daar ging het verdachte om, en dat ten koste van veelal kwetsbare mensen op leeftijd. Wat het OM betreft een laffe manier van oplichting.”
Twee slachtoffers zullen de afloop van deze zaak niet meer meemaken. Ze zijn inmiddels overleden. De rechtbank doet op 22 januari uitspraak, tot die tijd blijft verdachte vastzitten.