In een schuur bij een boerderij aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs brak op 28 april brand uit. Een 20-jarige man uit Rotterdam kwam daarbij om het leven. Uit onderzoek van de politie bleek dat er in de schuur een drugslab zat. Tegen drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij het lab is vandaag een gevangenisstraf geëist van 42 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.
Op 28 april 2024 rond half vier in de middag zien twee bewoners vanuit hun huis aan de Noordeindseweg rook uit de schuur komen die aan hun woning is gehecht. Zij bellen meteen de hulpdiensten. Verschillende getuigen zien op datzelfde moment twee mannen weglopen, die de politie vrij snel kan aanhouden. Het gaat om een 21-jarige man uit Rotterdam en een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ze stinken naar rook en aan hun schoenen zit aceton.
Extraheren van cocaïne
In de schuur worden goederen aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van een drugslab. Zo is er ammoniak en aceton gevonden, chemicaliën die worden gebruikt bij het extraheren van cocaïne en in verschillende productie- en bewerkingsprocessen van verschillende verdovende middelen. De exacte oorzaak van de brand is niet te achterhalen. Gezien de chatberichten tussen verdachten over de problemen die er zijn met de stroom, lijkt kortsluiting het meest voor de hand te liggen.
De twee aangehouden verdachten waren, samen met het slachtoffer, in het lab en waren bezig met voorbereidingshandelingen tot en het vervaardigen van cocaïne. Het OM houdt deze verdachten verantwoordelijk voor de brand die uitbrak. De officier tijdens de zitting: “Het exploiteren van een drugslab is gevaarlijk, je werkt met stoffen waar je als niet chemicus of scheikundige geen enkele ervaring mee hebt en het moet dan ook geen verbazing wekken dat het dan afschuwelijk mis kan gaan.” Het overlijden van het 20-jarige slachtoffer is wat het OM betreft aan deze verdachten toe te rekenen.
Derde verdachte
Later wordt ook nog een 31-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Hij kan niet fysiek op het plaats delict worden gebracht. Toch had hij volgens het OM betrokkenheid bij het drugslab dat in vlammen op is gegaan. De aanklager ziet hem als de man die de twee andere verdachten aanstuurde. Dat hij volop in de drugs lijkt te zitten, bleek ook wel uit de inhoud van zijn telefoon, waarin veel gesprekken over drugs zijn gevonden.
Geen verantwoordelijkheid getoond
“Volkomen zinloos is aan het leven van een jongeman op een tragische wijze een einde gekomen. Een jongeman die plannen had: trouwen met zijn geliefde en werken aan zijn toekomst. Wellicht was hij geen modelburger, het slachtoffer liet zich immers ook in met het verwerken van harddrugs, maar hij verdiende niet om op deze wijze te sterven”, zei de officier.
Het OM neemt het de twee verdachten die aanwezig waren in de schuur kwalijk dat zij geen openheid van zaken hebben gegeven en geen verantwoordelijkheid hebben genomen. Zij hadden 112 kunnen bellen en kunnen melden dat zich mogelijk nog een persoon in de loods bevond. De brandweer had dan wellicht nog een poging kunnen doen om het slachtoffer uit de vlammenzee te redden.
Hoewel de 31-jarige verdachte niet op het plaats delict aanwezig was, is zijn aandeel volgens het OM even groot. Zonder zijn aansturing, was er geen werkende cocaïnewasserij geweest en had dit drama wellicht niet plaatsgevonden.