De politie treft op 18 oktober 2023 in Kampen achter zijn eigen voordeur het stoffelijk overschot van een 84-jarige man aan. Zijn benen zijn vastgebonden met een snoer en hij heeft verschillende verwondingen. Hij is door verwurging om het leven gekomen en op het moment dat hij gevonden wordt ligt hij er al langer dan een dag. De gehele woning en het aangrenzende kantoor is door de overvallers grondig doorzocht en overhoop gehaald. Er is echter niets buitgemaakt. “Het slachtoffer is letterlijk voor niets omgebracht”, aldus het OM vandaag tijdens de rechtszitting waar de verdachten van deze brute woningoverval met dodelijke afloop zich moesten verantwoorden.
Twee maanden na het dodelijke incident in Kampen vindt in het Gelderse Epe een tweede woningoverval plaats met een soortgelijke modus operandi. Daar blijkt hoe meedogenloos en hardhandig de overvallers te werk gaan: met een koevoet forceren de overvallers in het holst van de nacht een raam en trekken linea recta naar de slaapkamer. Daar schrikt een echtpaar wakker van vier gemaskerde overvallers in hun slaapkamer die de man en vrouw fors mishandelen. Ditmaal wordt 5000 euro gevonden en worden sieraden weggenomen. Het OM vandaag voor de rechtbank in Zwolle: “Voor meneer en mevrouw is er een leven vóór en een leven na 12 december 2023. Zij hebben die nacht letterlijk en figuurlijk doodsangsten uitgestaan. Het is überhaupt de vraag of het hen lukt dit trauma ooit achter zich te laten.”
Het Openbaar Ministerie eist vandaag gevangenisstraffen tot 24 jaar tegen zes verdachten voor hun rol bij deze twee overvallen en de doodslag op de man in Kampen. De officier van justitie tijdens de motivering van de strafeisen: “Deze verdachten hebben in hun blinde zucht naar geld het leven van anderen compleet verwoest. Ze drongen met geweld de levens van nietsvermoedende mensen binnen en noemden dat kil en zakelijk een ‘klus’. Ze hebben niet alleen verschrikkelijk en onherstelbaar leed aangericht, maar tot woede van de nabestaanden en slachtoffers geen openheid van zaken gegeven.”
Dat er sprake is van nietsontziend handelen blijkt volgens het OM onder meer uit het feit dat verdachten op de weg terug van de eerste overval in Kampen balen dat ze geen succes hebben geboekt en op dat moment al beginnen met het plannen van de volgende woningoverval.
Een nu 36-jarige verdachte uit Kampen is volgens het OM degene die de twee overvallen heeft gepland, danwel als opdrachtgever kan worden aangewezen. Hij beschikt over informatie van potentiële slachtoffers. Uit onder meer chats en telefoongegevens blijkt zijn aansturende rol als planner en taakverdeler; zijn bedrijfspand in Kampen deed dienst als uitvalbasis. Hij is niet degene die de woningen binnen viel, maar wacht tijdens de overval in Kampen met zijn auto op een afgesproken plek in de buurt van de plaats delict. Ook is bij hem in bed een geladen vuurwapen aangetroffen. De strafeis tegen hem, voor het medeplegen van de overval met dodelijke afloop in Kampen, het medeplegen van de overval in Epe en het bezit van een vuurwapen is een gevangenisstraf van 18 jaar.
In de woning in Kampen worden dna-sporen van drie andere verdachten aangetroffen: twee 23-jarige mannen die staan ingeschreven op Curaçao (één van hen wordt later ook op het Caribisch eiland aangehouden) en een 23-jarige Rotterdammer. Dat zijn volgens het OM degenen die in de woning zijn geweest en daar hun slachtoffer overmeesteren, de woning doorzoeken en de 84-jarige wurgen en voor dood achterlaten. Deze drie overvallers wordt naast het medeplegen van de overval met dodelijke afloop in Kampen bovendien de gekwalificeerde doodslag op de 84-jarige man in Kampen verweten. Twee van deze overvallers zijn ook betrokken bij de overval in Epe.
Tegen deze twee overvallers die zowel in Kampen als in Epe betrokken zijn, eist het OM gevangenisstraffen van 23 en 24 jaar. De derde overvaller die in Kampen binnen is geweest (en niet in Epe betrokken) hoorde een strafeis van 18 jaar. Deze man vluchtte kort na de overval in Kampen naar het buitenland en kon later op Curaçao worden aangehouden.
Een vijfde verdachte, een nu 40-jarige man uit Zwolle, is de schakel tussen opdrachtgever en de uitvoerders in Kampen en Epe. Hij stond in nauw contact met één van de drie overvallers die bij beide overvallen betrokken was. Deze 5e verdachte had voorafgaand aan beide overvallen een ontmoeting met de overvaller(s), gaf hen de informatie door over de plek waar de overval moest plaatsvinden en zat samen met de 36-jarige verdachte ook in de auto in Kampen tijdens de overval daar. Tegen de Zwollenaar die deze ‘jongens’ voor de opdrachtgever ‘regelde’ eist het OM voor medeplegen van een overval met dodelijke afloop in Kampen en het medeplegen van de overval in Epe 16 jaar.
De 36-jarige Kampenaar en de 40-jarige Zwollenaar blijven tijdens de overval in Epe achter bij het bedrijfspand in Kampen. In dat pand verzamelen alle verdachten zich voorafgaand aan de overval in Epe en komen na de overval daar ook weer terug. Een zelfde patroon als bij de overval in Kampen te zien was.
Een 6e verdachte, een 28-jarige Colombiaan, wordt ook het medeplegen van de overval in Epe verweten en tegen hem eist het OM 6. jaar. Ook deze verdachte vluchtte (kort na de overval in Epe) naar het buitenland en ook hij kon later op Curaçao worden aangehouden.