‘Oudere mensen werden niet alleen beroofd van geld en sieraden, maar ook van hun vertrouwen in de politie en de medemens.’ Tussen april en augustus 2024 werden meerdere ouderen door het hele land slachtoffer van oplichting. Drie mannen zouden zich voor hebben gedaan als politieagent om op die manier kostbaarheden afhandig te maken. Vandaag stonden zij voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag celstraffen tot 50 maanden tegen de mannen.
In 2024 zagen politie en OM een zorgelijke stijging van oplichters die zich voordeden als politieagenten. De werkwijze was steeds hetzelfde: oudere mensen worden gebeld door een zogenaamde politieagent, die waarschuwt dat hun geld en sieraden in gevaar zouden zijn. Vervolgens komt er iemand langs die de kostbare bezittingen ophaalt. De slachtoffers zijn opgelicht en zien de kostbaarheden niet meer terug.
Gezamenlijk
De politie startte een onderzoek naar aanleiding van de incidenten. Daarbij komen een 24-jarige man uit Helmond, een 25-jarige man uit Eindhoven en een 18-jarige man uit Veghel in beeld. Uit de bewijsmiddelen, waaronder meerdere SIM-kaarten en telefoons, de mastgegevens van deze telefoons en die van de verdachten, camerabeelden, chatgesprekken en de verklaring van één van de verdachten, blijkt dat zij ieder hun eigen rol hadden bij de oplichting. In alle gevallen wordt de oplichting gezamenlijk gepleegd.
Misbruik van vertrouwen
De officier van justitie: ‘Oplichtingen als deze komen voor slachtoffers heel dichtbij. De slachtoffers zijn thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving, als zij gebeld worden door iemand die zich voordoet als de politie. De oplichting laat zich vergelijken met een woninginbraak of – insluiping. In plaats van een breekijzer, gebruikt de oplichter een telefoon. In plaats van feitelijk naar binnen te gaan, komen ze naar binnen via het vertrouwen van het slachtoffer. Door hier misbruik van te maken, krijgen ze het geld en de sieraden op een presenteerblaadje aangereikt.’
Cel- en taakstraffen
Rekening houdend met het ernst van het delict en alle feiten en omstandigheden, eist het Openbaar Ministerie celstraffen van 50 maanden en 20 maanden tegen de 25-jarige en 24-jarige man. Tegen de man van 18 eist het OM een taakstraf van 180 uur. Mocht de verdachte daar geen uitvoering aan geven, dan moet hij wat het OM betreft 90 dagen jeugddetentie uitzitten. Ook moet hij naar oordeel van het OM behandeld worden. De rechter doet op 9 mei uitspraak.