Een plofkraak is een misdrijf, waarbij criminelen een geldautomaat opblazen, om vervolgens het contante geld uit deze automaat mee te nemen. Een aantal jaar geleden waren er in Nederland tussen de 120 en 130 plofkraken per jaar, totdat banken hier, in samenwerking met de overheid, passende maatregelen tegen troffen. Een voorbeeld is het verlijmen van contante biljetten wanneer een geldautomaat wordt opgeblazen. Zo wordt het geld onbruikbaar voor criminelen en loont deze misdaad niet meer.
๐ช๐ฎ๐ ๐บ๐ฎ๐ฎ๐ธ๐ ๐ฝ๐น๐ผ๐ณ๐ธ๐ฟ๐ฎ๐ธ๐ฒ๐ป ๐ผ๐ป๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐บ๐ถ๐ท๐ป๐ฒ๐ป๐ฑ? ๐ฐ
Plofkraken hebben niet alleen effect op de bank die de geldautomaat beheert, maar brengen ook een schok teweeg in de omgeving van een geldautomaat. Bovendien wordt crimineel verkregen geld in de maatschappij in omloop gebracht en is er sprake van witwassen. Plofkraken worden gepleegd door de georganiseerde misdaad. Zij vormen een โprofessioneelโ team zonder duidelijke leider maar met fluรฏde netwerken en verschillende rollen om het feit te voltooien. De kennis over het plegen van plofkraken was vooral aanwezig bij criminele samenwerkingsverbanden (CSVโs) in de regioโs Amsterdam en Utrecht, die onderling hun kennis deelden.
๐๐ป๐๐ฒ๐ฟ๐ป๐ฎ๐๐ถ๐ผ๐ป๐ฎ๐น๐ฒ ๐๐ฎ๐บ๐ฒ๐ป๐๐ฒ๐ฟ๐ธ๐ถ๐ป๐ด ๐ค
Nadat er in Nederland effectieve maatregelen werden getroffen, daalde het aantal plofkraken in ons land enorm. Echter, verplaatsten de CSVโs hun activiteiten richting onze buurlanden, zoals Duitsland. De slagingskans van een plofkraak in Duitsland was hoger, omdat daar minder maatregelen werden getroffen. Nadat het aantal plofkraken daar steeg, werd ook daar de roep om maatregelen groter. Hierbij werd de hulp en expertise van Politie Nederland ingeroepen. De politie ondersteunt Duitse collegaโs met adviezen over hoe plofkraken kunnen worden aangepakt en deelt informatie over de modus operandi.
Inmiddels is dit uitgegroeid tot een duurzame samenwerking tussen Politie Nederland, de Duitse politie en het Duitse openbaar bestuur. Dit heeft geresulteerd in een daling van 50% van het aantal plofkraken in Duitsland, maar nog steeds wordt ca 75% van alle plofkraken gepleegd door Nederlandse CSVโs. In deze samenwerking is het voor de Nederlandse politie belangrijk om te begrijpen hoe het bankensysteem in Duitsland werkt en wat het verschil in wetgeving is. Op basis hiervan kunnen passende adviezen worden gegeven over de aanpak van plofkraken.
Internationale samenwerking draait dan ook om inhoud, proces en relatie. Het kent een aantal kritische succesfactoren, zoals respect, vertrouwen, prioritering, focus en vooral het onderhouden van netwerken om tot intensieve samenwerking te komen.
In onderstaande video uit 2023 kun je zien hoe een succesvolle samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse autoriteiten heeft geleid tot de aanhouding van meerdere personen๐