Ga naar de inhoud
Home » Voetbalfraude rond transfers

Voetbalfraude rond transfers

De voetbalfraude

Afbeelding; MS Designer en 112wwft.nl

Een voormalige jeugdspeler van Roda JC, Sparta en Eskilstuna City staat momenteel (eind februari 2024) centraal in een fraude- en oplichtingszaak met betrekking tot verzonnen voetbaltransfers. Een club uit Kazachstan zou belangstelling hebben getoond, maar dat bleek dus niet zo te zijn. De zaak kwam onlangs aan het licht en heeft tot nu toe geleid tot ongeveer twintig aangiften bij de politie in Amsterdam. Nederlandse en buitenlandse clubs, evenals zaakwaarnemers, zouden voor bedragen variërend van 2.500 tot bijna 20.000 euro zijn opgelicht. Het draait dus allemaal om neptransfers die werden voorgesteld maar nooit daadwerkelijk plaatsvonden. De KNVB is op de hoogte gebracht van deze oplichtingspraktijken en heeft informatie ontvangen van Roda JC, één van de clubs die ze hebben proberen op te lichten. Een intrigerende zaak die de voetbalwereld op zijn kop zet! 🌟⚽

Wie zijn er slachtoffer en hoe?

Naast Roda JC en een Telstar manager zouden er naar verluidt ook andere clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie en clubs en zaakwaarnemers uit in ieder geval België, Groot-Brittannië, Zwitserland en Zweden zijn misleid. Zij werden met een lucratieve deal in het vooruitzicht verleid om een bepaald bedrag over te maken voor een medische keuring van de beoogde transferspeler. Dit duidt op een nieuwe vorm van voorschotfraude.

Voorschotfraude

Voorschotfraude, ook wel bekend als Nigeriaanse oplichting, is een vorm van oplichting waarbij het slachtoffer wordt verleid om (relatief) kleine onkosten voor te schieten in ruil voor beloften van grote financiële winsten. De oplichters benaderen hun slachtoffers vaak via e-mails en beloven bijvoorbeeld een deel van een vermeende erfenis, loterijwinst of andere lucratieve deals. Ze blijven om meer “kosten” vragen totdat het slachtoffer afhaakt, waarna de oplichters spoorloos verdwijnen. Het is duidelijk dat de fraudeurs het in het geval van Roda JC en Telstar voorzien hadden op personen en bedrijven in de voetbalsport.

Integriteitsrisico’s rond de voetbalsport

In 2017 heeft toezichthouder DNB al gewaarschuwd voor integriteitsrisico’s rond de voetbalsport en voetbaltransfers! Door DNB worden dan ook maatregelen genoemd die banken en trustkantoren kunnen nemen om integriteitsrisico’s zoals witwassen te beperken. In dat kader wordt geadviseerd om de monitoring van transacties te verscherpen in en rond de voetbalsport, en dus de aandacht voor transactiepatronen specifiek bij voetbalclubs. Ook wordt geadviseerd om netwerken van personen en bedrijven (rondom de clubs) in kaart te brengen die bij transacties zijn betrokken. Zo kunnen banken en trustkantoren helpen om witwassen te voorkomen. Maar deze maatregelen kunnen natuurlijk ook helpen om voetbalfraude in relatie tot transfers in een vroegtijdig stadium te ontdekken en te voorkomen!

Aangifte doen van oplichting

Ben je zelf als zaakwaarnemer of als club slachtoffer geworden van voetbalfraude kijk dan op deze pagina van de politie hoe je aangifte kunt doen.

Meer fraude in de sport

Meer nieuws over voetbalfraude of andere fraude in de sport kun je hier vinden.

Bronnen: Bing, zo-nws.nl, rtlnieuws.nl, noordhollandsdagblad,.nl, DNB, ANP, Politie
Auteur; AS, 112wwft.nl; 27 februari 2024