Ga naar de inhoud
Home » Auto’s geleverd voor dubbele liquidatie: 7 en 5 jaar cel geëist

Auto’s geleverd voor dubbele liquidatie: 7 en 5 jaar cel geëist

Ze hebben niet geschoten, maar hadden wel een essentiële rol bij de liquidatie van René en Reneetje van Doorn in Zoetermeer in april 2017. Drie mannen stonden vandaag terecht voor het leveren van de (vlucht)auto’s. Ze zijn volgens het Openbaar Ministerie medeplichtig aan de dubbele liquidatie op vader en zoon Van Doorn. 


Vergroot afbeelding


Beeld: ©Politie
De uitgebrande BMW

Een donkere BMW stond al een klein half uur geparkeerd aan de Edisonstraat toen vader en zoon Van Doorn daar op dinsdag 25 april 2017 om 11.00 uur aan kwamen bij hun sportschool. Terwijl ze hun auto parkeerden stapte iemand met een vuurwapen uit de BMW, rende op de auto af en schoot eerst vader neer. Daarna liep hij om de auto heen en schoot op de zoon. Het tweetal was kansloos en overleed in hun auto.

De schutter stapte weer in bij de BMW, die er op hoge snelheid vandoor ging. De auto werd een kleine twee kilometer verderop in brand gestoken.

Een straat verderop zag een getuige twee mannen aan portieren van geparkeerde auto’s rommelen. Daarna werd een echtpaar onder dreiging van een vuurwapen beroofd van hun auto, die de daders gebruikten om verder te vluchten. Tussen de auto’s waar de twee mannen aan portieren hadden gerommeld, werd een gestolen Volkswagen Golf aangetroffen met gestolen Belgische kentekenplaten. 

Zaak heropend

Uit het onderzoek bleek dat de BMW een avond eerder vanuit Amsterdam naar Zoetermeer was gereden. De Volkswagen Golf werd er op dinsdagochtend naartoe gebracht. Beide keren bleek de Skoda Fabia van een 32-jarige Amsterdammer achter de auto’s aan te rijden. Samen met een 31-jarige neef en een 33-jarige vriend wordt hij verdacht van medeplichtigheid bij de dubbele liquidatie.

Het drietal werd eerder al aangehouden, maar uiteindelijk niet vervolgd omdat het Openbaar Ministerie daarvoor op dat moment onvoldoende bewijs zag. Dat veranderde toen in 2019 de server van cryptocommunicatiedienst PGP Safe werd gekraakt. De verdachten bleken van die dienst gebruik te maken. Deze PGP-gesprekken leverden nieuw bewijs op, waardoor de zaak heropend kon worden.

Klaar om te “fikken”

In de berichten valt te lezen hoe de vluchtauto’s waren klaargezet en voorbereid om na gebruik in brand te steken. In beide auto’s lag een flesje benzine klaar met een spuitdop. Na afloop werd in de PGP-berichten gesproken over hoe het mis was gegaan:  “Ze hebben die waggie nie aan gekregen hy wou niet starten ofzo. […] Ze hebben waggie gecarjackt.”

Uit de berichten blijkt dat de 32-jarige Amsterdammer contact had met een opdrachtgever die nu “kk para” was en wilde dat ze de Golf alsnog in brand zouden gaan steken. Uit niets blijkt dat de verdachten verrast waren dat de door hen klaargezette auto’s bij een liquidatie waren gebruikt. Sterker, ze voelden zich verantwoordelijk dat een van de auto’s niet startte en boden aan er een volgende keer eentje gratis te leveren. “De eerst volgende auto hoeven we niks voor.” Voor deze klus in Zoetermeer ontvingen ze waarschijnlijk 4.000 euro.

Medeplichtig

Volgens het Openbaar Ministerie staat vast dat de verdachten hebben samengewerkt om de auto’s te stelen, voor te bereiden en klaar te zetten, met spullen om de auto’s snel in brand te kunnen steken. Daarmee hebben de verdachten de kans voor lief genomen dat de auto’s zouden worden gebruikt bij bijvoorbeeld een liquidatie. Ze lijken zich achteraf totaal niet te bekommeren om het lot van de slachtoffers, maar wel om dat van de uitvoerders, die problemen hadden ondervonden met een van hun auto’s: “Als ze maar weg konden komen. Dat is het belangrijkste.”

Hoewel ze niet de uitvoerders waren, vindt het Openbaar Ministerie ze dus wel medeplichtig aan de dubbele liquidatie. De officier van justitie eiste tegen twee verdachten 7 jaar cel. De rol van de 33-jarige verdachte schat het Openbaar Ministerie iets kleiner, tegen hem werd 5 jaar cel geëist.

Tipgeld 30.000 euro

Het motief voor de liquidatie is ook na zeven jaar nog onduidelijk. Wie de uitvoerders waren of wie de opdracht gaf, is nooit opgehelderd.

In deze zaak werd eerder 30.000 euro tipgeld uitgeloofd voor informatie die kan helpen bij het oplossen van de dubbele moord op vader en zoon Van Doorn. Die beloning is nog altijd beschikbaar voor wie nieuwe, bruikbare informatie kan geven. Meer informatie hierover en een uiteenzetting van de zaak en aanknopingspunten is te vinden op de website van Opsporing Verzocht.

  Read More  Actueel | Openbaar Ministerie