Ga naar de inhoud
Home » Gevangen zitten in een web van afhankelijkheid en dwang Plotseling zien we bedelaars op verschillende hoeken van de binnenstad, me…

Gevangen zitten in een web van afhankelijkheid en dwang Plotseling zien we bedelaars op verschillende hoeken van de binnenstad, me…

Gevangen zitten in een web van afhankelijkheid en dwang

Plotseling zien we bedelaars op verschillende hoeken van de binnenstad, met telkens dezelfde Engelse bordjes 🪧: “I am very hungry, God bless you.” Ze verdwijnen weer als de avond valt. Wist je dat deze mensen vaak worden aangestuurd door criminele bendes? Deze bendes zetten hen onder druk om te bedelen en/of op straat goederen te verkopen, waarbij ze verplicht worden hun opbrengsten af te staan. Het is een verontrustende realiteit die vaak over het hoofd wordt gezien.

🫴🏻 Gedwongen bedelarij wordt vaak gelinkt met criminele uitbuiting, maar wat is het eigenlijk? Gedwongen bedelen is een ernstige vorm van mensenhandel die vaak samengaat met gedwongen criminele activiteiten en georganiseerde misdaad. Mensenhandel voor criminele doeleinden en gedwongen bedelarij is een groeiend probleem en wordt inmiddels erkend als een vorm van slavernij. Slachtoffers van gedwongen bedelarij worden niet alleen gedwongen om op straat te bedelen – ze worden bedreigd, gemanipuleerd en gecontroleerd. Het geld dat ze inzamelen? Dat verdwijnt vaak rechtstreeks in de zakken van hun uitbuiters.

🧎🏼 Deze kwetsbare mensen, vaak gedwongen om bloemen of kleine goederen te verkopen, staan voortdurend onder toezicht. Hun vrijheid wordt afgenomen doordat hun paspoort in handen is van de uitbuiter. Deze uitbuiter kan deel uitmaken van een crimineel netwerk, maar soms is het zelfs iemand uit de familie van het slachtoffer.

🧑🧒 Gedwongen bedelarij kent vele vormen en treft verschillende slachtoffers, variërend van kwetsbare volwassenen tot kinderen. Vaak zijn de slachtoffers afkomstig uit landen met hoge armoede of instabiele politieke situaties, zoals Oost-Europese landen of conflictgebieden.

🗣️ De daders, vaak deel van georganiseerde criminele netwerken, maken gebruik van misleiding, dwang en uitbuiting om hun slachtoffers onder controle te houden. Dit kan variëren van fysiek geweld en bedreigingen, tot psychologische druk zoals schulden of chantage. Slachtoffers worden vaak gedwongen om bedelende activiteiten uit te voeren in drukke stadscentra, toeristische hotspots of bij openbare vervoerpunten, waar ze snel veel mensen kunnen bereiken.

📊 De meest recente cijfers van CoMensha, het onafhankelijk Expertise- en Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel, laten zien dat gedwongen bedelarij helaas vaak onder de radar blijft. In 2022 werden in Nederland 814 nieuwe slachtoffers van mensenhandel gemeld, waarvan 1% slachtoffer was van gedwongen bedelarij. Hoewel dit percentage klein lijkt, worden veel gevallen van gedwongen bedelarij niet gemeld en blijven ze verborgen. De onderstaande infographic toont herkenbare signalen.

👀 Voor meer informatie kun je terecht op de pagina van het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel: https://lnkd.in/e23aFN7C
 
#Mensenhandel #GedwongenBedelarij #WeekTegenMensenhandel

Read More