Ga naar de inhoud
Home » Explosies bij woningen in Eindhoven: OM eist celstraffen tot vier jaar

Explosies bij woningen in Eindhoven: OM eist celstraffen tot vier jaar

Op 2 oktober 2023 vonden explosies plaats bij woningen aan de Antwerpenlaan en de Looierstraat in Eindhoven. De bewoners komen met de schrik vrij. De vier verdachten in deze zaak moesten zich vandaag voor de rechter verantwoorden. Het OM eist celstraffen tot vier jaar tegen hen. 

Het is 2 oktober omstreeks 23 uur als er kort na elkaar explosies plaatsvinden bij woningen aan de Antwerpenlaan en de Looierstraat in Eindhoven. Er ontstaat grote schade aan beide woningen. Over de hele benedenverdieping wordt glas gevonden. De aanwezigen in de woningen komen er ongedeerd vanaf: een bewoner is net sigaretten gaan halen en twee anderen bevinden zich op dat moment boven. Sporenonderzoek wijst al snel uit dat de explosies zijn veroorzaakt door cobra’s, geplakt aan ramen van de woning.

Meerdere betrokkenen

Uit camerabeelden blijkt vervolgens dat een Renault Clio net voor de explosies beide straten in rijdt. De politie start een onderzoek naar de eigenaar van de auto en komt er op basis van onder andere getuigenverklaringen en het kenteken al snel achter dat de 23-jarige eigenaar van de auto samen met een minderjarig meisje de explosieven zou hebben geplakt. Uit hun telefoongegevens en verklaringen leidt de politie af dat zij werden aangestuurd door een 21-jarige man, die op zijn beurt in dienst stond van een 28-jarige opdrachtgever. De 21-jarige man zou bovendien in een woning van een bekende een tas met explosieven hebben staan.

Intimiderend en verontrustend

De officier van justitie benadrukte vandaag dat het plakken van explosieven al lang niet meer voorbehouden is aan criminelen in de Randstad. In Oost-Brabant vinden nu wekelijks explosies plaats. Het OM verwijt de verdachten dat zij opzettelijk explosies hebben veroorzaakt, waardoor de aanwezigen in de woning potentieel in gevaar waren. Dat neemt het OM sterk strafverzwarend mee. De officier van justitie: ‘Naast het feit dat de ontploffing de eigenaren en bewoners van de woningen angst, veel overlast en hinder heeft bezorgd, zijn deze feiten ook intimiderend en verontrustend voor de samenleving. De verdachten hebben een zeer gevaarlijke situatie doen ontstaan, waarbij niet alleen de betreffende woningen schade hebben geleden, maar ook personen in gevaar hadden kunnen worden gebracht. Dat er alleen materiële schade was, is niet aan de verdachten te danken.’

Flinke celstraffen

Gezien de feiten zijn naar oordeel van het OM flinke celstraffen op zijn plaats. Tegen de 28-jarige en 21-jarige mannen werd vier jaar cel geëist. Tegen de uitvoerders, het minderjarige meisje en de 23-jarige eigenaar van de auto, eiste het OM respectievelijk een taakstraf van 120 uur en behandeling, en een celstraf van 30 maanden waarvan 10 voorwaardelijk. De rechter doet over twee weken uitspraak.

 Read More