Ga naar de inhoud
Home » Man die 61-jarige man uit Enkhuizen mishandelde en zijn fiets beschadigde veroordeeld

Man die 61-jarige man uit Enkhuizen mishandelde en zijn fiets beschadigde veroordeeld

De 31-jarige man uit Enkhuizen die werd verdacht van de mishandeling van een 61-jarige plaatsgenoot en de vernieling van diens fiets, moest zich op maandag 21 oktober voor de rechter verantwoorden. 

De officier van justitie legde hem poging zware mishandeling ten laste en vernieling en eiste voor deze feiten 90 dagen gevangenisstraf waarvan 80 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar met aftrek van het voorarrest plus dat de verdachte zich moet houden aan de voorwaarden die door de reclassering gesteld zijn zoals dat de man zichzelf laat behandelen. Ook moet hij het slachtoffer een schadevoeding betalen voor het beschadigen van zijn fiets ter waarde van €260,-. 

De rechter veroordeelde de man voor de feiten die ten laste waren gelegd en legde hem naast bovengenoemde ook een taakstraf van 60 uur op. De officier van justitie had om een contactverbod gevraagd maar daar ging de rechter niet in mee. Het voorarrest van de verdachte is opgeheven.

Het incident vond plaats op woensdag 25 september rond 18.00 uur aan de Kwartellaan in Enkhuizen. De 31-jarige man zag de 61-jarige man, besloot achter hem aan te fietsen en probeerde hem van zijn fiets te duwen, waarbij de verdachte zelf van zijn fiets viel. Toen hij op stond, stond het slachtoffer naast zijn fiets en duwde de 31-jarige man hem de bosjes in. Daarna gooide de man de fiets van het slachtoffer op hem. Het slachtoffer raakte gewond en moest zich hieraan laten behandelen. De politie startte een onderzoek en deed een getuigenoproep. Uiteindelijk kon op vrijdag 11 oktober rond 21.30 uur de 31-jarige man worden aangehouden.

Na het voorleggen van het bewijsmateriaal, zo was er DNA van de verdachte op de jas van het slachtoffer aangetroffen, legde de verdachte uiteindelijk een bekentenis af. Omdat het hier gaat om een eenvoudig bewijsbare zaak en het OM de feiten en omstandigheden zeer ernstig vindt: zomaar een 61-jarige man op straat aanvallen, is ervoor gekozen de man zo snel mogelijk voor de rechter te brengen. Dit is conform het zogenoemde ‘lik-op-stuk’- beleid waarbij zaken waar dat kan, zo snel mogelijk worden afgehandeld, in dit geval dus middels snelrecht.

In een eerder persbericht van de politie werd aangegeven dat het slachtoffer familie is van de verdachte in een zedenzaak in Enkhuizen en dat de mishandeling hier mogelijk mee te maken heeft. Hierbij werden mensen ook dringend opgeroepen om niet voor eigen rechter te gaan spelen.

De verdachte verklaart zelf dat hij wist dat de man familie was van de verdachte in de zedenzaak. Hij was daarnaast vanwege een ander incident dat enige tijd terug speelde boos op de man. Het onverwachts zien van de 61-jarige man maakte emoties los bij de verdachte en hij viel hem aan.Aanleiding voor de mishandeling was volgens de verdachte dus een combinatie van factoren. De officier van justitie maakte ter zitting duidelijk dat het gedrag van de man niet door de beugel kan en dat voor eigen rechter spelen niet mag. De verdachte betuigde spijt en gaf aan bereid te zijn alle schade te vergoeden. Het slachtoffer wilde een vergoeding voor zijn fiets. 

De verdachte is veroordeeld en moet de schade vergoeden. 

 Read More