Ga naar de inhoud
Home » Bedrag van 1,5 miljoen witgewassen met zorgfraude: OM eist 22 maanden

Bedrag van 1,5 miljoen witgewassen met zorgfraude: OM eist 22 maanden

Vandaag stond een 41-jarige verdachte uit Den Haag voor de rechtbank Amsterdam. Zij wordt verdacht van het witwassen van ruim 1,5 miljoen euro door het plegen van zorgfraude in de thuiszorg en wijkverpleging. In een periode van oktober 2016 tot en met augustus 2018 zou zij bijna een dubbel aantal uren meer aan verleende zorg gedeclareerd hebben bij zorgverzekeraars, dan er daadwerkelijk verleend is. Het Openbaar Ministerie (OM) acht bewezen dat deze gelden zijn witgewassen door onder andere grote contante geldbedragen op te nemen en te investeren in vastgoed. Het OM eist daarvoor 22 maanden gevangenisstraf. 

Verdachte transacties

Eind 2018 meldde de FIU (Financial Intelligence Unit) een 20-tal verdachte transacties, die te relateren waren aan onder andere de 41-jarige verdachte en haar eenmanszaak in de zorg. Zo waren er grote contante geldopnames te zien, overboekingen naar een restaurant en de verstrekking van een lening van bijna een ton. In de pleegperiode van ca. 3,5 jaar ontving de eenmanszaak in totaal circa 4,2 miljoen euro aan zorggelden van zorgverzekeraars voor gedeclareerde thuiszorg. Uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) bleek dat er ruim 40.000 uur méér aan uren zorg gedeclareerd is, dan binnen het bedrijf beschikbaar was qua capaciteit. Dat resulteerde in een bedrag van ruim 1,5 miljoen euro aan onverklaarbare omzet. Waar bij andere thuiszorgbedrijven ongeveer 70% van de omzet aan loonkosten uitgegeven wordt, was dat bij dit bedrijf maar rond de 30%. Het bedrag van 1,5 miljoen euro werd vervolgens contant opgenomen, gebruikt voor diverse leningen aan andere bedrijven en investeringen in vastgoed en restaurants.

“Op grove wijze misbruik gemaakt”

De officier van justitie rekent de verdachten hun handelen zwaar aan: “Verdachte heeft grootschalig en op structurele wijze zorg die niet geleverd is, gedeclareerd bij zorgverzekeraars en zo op grove wijze misbruik gemaakt van de regelgeving omtrent het declareren van zorggelden. Deze regelgeving is bewust ruim ingericht, zodat degenen die zorg nodig hebben, laagdrempelig een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen. Het OM vindt het zeer kwalijk dat verdachte zo omgaat met gemeenschapsgeld dat is bedoeld voor mensen die zorg behoeven.” Het onterecht verkregen geld is middels witwassen in het legale financiële verkeer terechtgekomen, wat een ernstige aantasting van de integriteit van het financieel en economisch bestel betekent. Het OM eist 22 maanden gevangenisstraf. Ook is een ontnemingszaak gestart om het onterecht verdiende geld af te pakken. Strafbare feiten mogen immers niet lonen.

De rechtbank doet uitspraak op 5 november.

 Read More