Ga naar de inhoud
Home » Man werd vastgehouden in de bossen van België

Man werd vastgehouden in de bossen van België

Hij dacht echt dat hij door de politie werd aangehouden, compleet in uniform en met een bordje ‘Stop! Politie!’ voor de achterruit. Maar in plaats daarvan werd een 27-jarige Hagenaar ontvoerd en anderhalve week vastgebonden in een chalet, diep verscholen in de bossen in België. Donderdag eiste het Openbaar Ministerie straffen tegen zeven verdachten. 

Het slachtoffer ging op 27 november 2023 nietsvermoedend van huis in de wijk Wateringse Veld. Maar al aan het einde van de straat werd zijn auto tegengehouden door – wat hij dacht – agenten in een onherkenbare politie-auto. “Die gaan we meenemen,” zeggen de ‘agenten’ tegen elkaar. “Verdachte aangehouden, we gaan naar het bureau.” In de veronderstelling dat hij echt is aangehouden, stapt het slachtoffer rustig in de ‘politie-auto’, waar hij dan plots wordt geblinddoekt en geboeid door een van de ‘agenten’.

De ontvoering is volgens het Openbaar Ministerie georganiseerd door een 41-jarige man uit Amsterdam. Samen met een 26-jarige vrouw uit Amsterdam en een 51-jarige man en 54-jarige vrouw uit Diemen zet hij die ochtend de aanhouding in scène. Ze brengen het slachtoffer naar een loods in Barendrecht waar hij, nog steeds geboeid en geblinddoekt, op een stoel wordt gezet.

Verplaatst naar België

De volgende dag wordt het slachtoffer opnieuw in een auto gezet en vervoerd. Hij wordt meegenomen naar een chalet in de bossen in België. Dat ligt zo goed verstopt dat zelfs de bestuurders zelf het niet meteen kunnen vinden. Uiteindelijk wordt de man daar nog een ruime week vastgehouden, tot hij op 6 december zelf weet te ontsnappen wanneer zijn bewaker in slaap is gevallen.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn in deze periode nog eens vier personen op enig moment voor korte of langere tijd als bewaker betrokken geweest bij de ontvoering. Zij moeten allemaal geweten hebben wat er gaande was en hebben moeten samenwerken om elkaar af te lossen en het slachtoffer in het chalet vast te houden. Het Openbaar Ministerie vindt dan ook dat zij gezamenlijk de wederrechtelijke vrijheidsberoving hebben gepleegd.

Reden ontvoering onbekend

Waarom het slachtoffer is ontvoerd, is uit het onderzoek niet duidelijk geworden. Zo ver bekend heeft in de hele periode niemand eisen ontvangen voor zijn vrijlating. Ook is tegen het slachtoffer geen fysiek geweld gebruikt. De bewakers hadden wel beschikking over een vuurwapen en het slachtoffer is op enig moment met een mes bedreigd.

Bij hem thuis is wel de kluis leeggehaald, maar dat was al meteen de eerste dag. Wie dat hebben gedaan is niet bekend geworden. Ze hebben gebruik gemaakt van de huissleutel die van het slachtoffer was afgepakt.

Strafeisen

Tegen de 41-jarige man uit Amsterdam die de ontvoering had opgezet eiste het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 5 jaar.

De 51-jarige man, de 54-jarige vrouw en de 26-jarige vrouw die bij de ontvoering betrokken waren hoorden 4 jaar, 42 maanden en 36 maanden waarvan 12 voorwaardelijk eisen.

Tegen twee bewakers, een 38-jarige en een 46-jarige man uit Amsterdam, eiste het Openbaar Ministerie 30 maanden cel waarvan 10 voorwaardelijk. Een 38-jarige man uit Amsterdam hoorde 3 jaar cel eisen. Ook hij heeft op enig moment het slachtoffer bewaakt, maar bij hem thuis werd ook een vuurwapen aangetroffen.

Een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wist enkele maanden geleden te ontsnappen uit detentie. Hij werd vorige week in Montenegro opgepakt en is pas net uitgeleverd. Zijn zaak zal in januari worden behandeld.

Van een 52-jarige verdachte uit Rotterdam heeft het Openbaar Ministerie eerder al laten weten dat hij niet verder zal worden vervolgd. Zijn voorarrest is in januari al opgeheven op voordracht van het Openbaar Ministerie.

 Read More