Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist een gevangenisstraf van 8,5 jaar tegen een 40-jarige verdachte uit Naarden voor zijn leidinggevende rol aan een criminele organisatie die zich bezig hield met grootschalige internationale drugstransporten. “Hier was sprake van een goed georganiseerde, professionele en helaas succesvolle organisatie die meer dan 100 transporten naar en vanuit Nederland heeft verzorgd. Vier transporten zijn onderschept in Oldenzaal, Zwolle, Stockholm en Dublin. De handel in verdovende middelen was de ‘core business’”, aldus de officier van justitie vandaag tijdens de motivering van de strafeis.
De Naardenaar is één van de negen verdachten die zich vandaag moest verantwoorden voor de rechtbank in Zwolle. Het OM is ervan overtuigd dat hij katvangers heeft geworven, andere verdachten aanstuurde en nam daarnaast initiatieven tot en beslissingen over de drugstransporten.
Uit het dossier komt een effectieve modus operandi van een crimineel ‘transportbedrijf’ naar voren: de organisatie fabriceerde zelf hockers (een soort poefjes) die waren voorzien van een sluitingssysteem die alleen met een bijbehorende keycard -of bruut geweld- open konden worden gemaakt. Die geprepareerde meubelstukken, met daarin grote partijen hard- en softdrugs, werden door nietsvermoedende transporteurs naar een gehuurde locatie in het buitenland vervoerd en daar door de criminelen weer opgevangen.
Leden van de organisatie leverden vervolgens de drugs uit aan hun criminele contacten aldaar. Daarna werden de hockers weer op transport gezet naar Nederland, waar nieuwe transporten werden voorbereid. Er werden diverse rechtspersonen (op naam van katvangers) misbruikt om als denkmantel te fungeren bij de transporten, voor uitbetalingen aan de leden van de organisatie, en voor het verwerven van diverse (veelal luxe) personenauto’s.
Vier van dergelijke transporten zijn onderschept: in Oldenzaal, In Zwolle, in Zweden en in Ierland. Veel van het bewijs in dit proces is afkomstig uit de telefoon van de 40-jarige verdachte. In onderlinge communicatie werd gebruik gemaakt van codenamen, eerst vogels (onder meer ‘Meeuw’ en ‘Reiger’) en daarna roofdieren (‘Leeuw’, ‘Wolf’ en ‘Lynx’).
In dit onderzoek werden in november 2021 op diverse locaties (onder meer in het hoofdkwartier van de organisatie in Blaricum, maar ook in Leiderdorp en Ede) invallen gedaan. Daarbij werden onder meer 247 kilo harddrugs, 660 kilo softdrugs, meerdere auto’s en cryptovaluta aangetroffen en in beslag genomen. Er werden meer dan 20 verdachten aangehouden. Het OM: “Deze georganiseerde vorm van internationale drugscriminaliteit heeft in ons land grote vormen aangenomen en gaat met grote regelmaat gepaard met zware, vaak gewelddadige criminaliteit illegale geldstromen, en zelfs corruptie.”
Deze maand vinden meerdere zittingsdagen plaats in het strafproces met de naam Pimpelmees. In totaal komen 13 verdachten aan bod: het gaat daarbij om drie leiders, maar ook om verdachten van wie de betrokkenheid en/of verantwoordelijkheid minder groot was. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om degenen die volgens het OM bij transporten betrokken waren, onder schuilnamen meepraatten in de chats en meedeelden in de winst.
De officier van justitie vandaag: “Veel verdachten hebben in hun verklaringen hun eigen rol kleiner proberen te maken. Het OM kijkt daar anders naar. Wat misschien is begonnen met een domme fout om in te stemmen met het op naam zetten van een bedrijf, mondde uit in een opeenstapeling van foute keuzes om telkens handelingen te verrichten voor deze criminele organisatie, en eindigden voor veel van de verdachten in een criminele carrière.”
Met vijf van de dertien verdachten is het gekomen tot procesafspraken. Een dergelijke overeenkomst tussen OM en verdediging houdt onder meer in dat verdachten de strafbare feiten niet ontkennen en ook geen verweer voeren op zitting, en afzien van hoger beroep, in ruil voor een minder hoge straf dan dat het OM zou eisen in een reguliere rechtsgang. Op die manier ontstaat er in de ogen van het Openbaar Ministerie proceswinst en kunnen zaken sneller en effectiever worden afgedaan. Een rechtbank buigt zich wel over de gemaakte afspraken en komt tot een onafhankelijk oordeel.
Inzake een 43-jarige verdachte uit Ede die wordt gezien als één van de aanstuurders legde het OM samen met de verdediging afgelopen 2 december procesafspraken aan de rechtbank voor. Als het aan beide partijen ligt krijgt de Edenaar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar opgelegd. Er ligt ook een ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel van 332.277 euro voor, waarbij de verdachte al afstand heeft gedaan van ruim 35.000 euro aan waardebeslag.
De strafeisen tegen de overige verdachten, die hebben deelgenomen aan de criminele organisatie variëren van 5 tot 7 jaren gevangenisstraf. Ook zij moeten wat het OM betreft veel geld aan de Staat in het kader van de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel terugbetalen.
Een derde verdachte tegen wie, net als de Edenaar en de verdachte uit Naarden de zwaarste verdenkingen liggen, een 39-jarige man uit de gemeente Blaricum, moet zich op 18 december verantwoorden voor de rechtbank in Zwolle. Het Openbaar Ministerie heeft ook met hem afspraken gemaakt die worden voorgelegd aan de meervoudige strafkamer. Met deze verdachte is door het OM overeengekomen dat hij een gevangenisstraf van 6 jaar en 9 maanden accepteert en 850.000 euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel zal betalen. Namens deze verdachte en diens ex-partner is er eind oktober al 600.000 euro bij het OM ingeleverd ter afbetaling van de betalingsverplichting. Ook is er afstand gedaan van waardebeslag.
Van de drie verdachten in de zwaarste categorie is het alleen de 40-jarige verdachte uit Naarden met wie het niet is gekomen tot het maken van procesafspraken.
De inhoudelijke behandeling van de laatste verdachte in dit proces, de partner van de Naardenaar die vandaag een strafeis hoorde, staat op 19 december gepland. De rechtbank heeft aangegeven op 27 januari 2025 uitspraak te gaan doen. Het OM heeft gevorderd dat alle verdachten vanaf dat moment weer in voorlopige hechtenis moeten worden genomen.