Ga naar de inhoud
Home » Distributeurs cryptotelefoons Sky ECC aangehouden in Nederland en Spanje

Distributeurs cryptotelefoons Sky ECC aangehouden in Nederland en Spanje

In Nederland en Spanje zijn dinsdag drie mannen en een vrouw aangehouden vanwege betrokkenheid bij de wereldwijde distributie van cryptotelefoons van Sky ECC. Er is ook beslag gelegd op onroerend goed en 1,4 miljoen aan cryptovaluta. 


Vergroot afbeelding
Misdaadgeld uit Sky chat

Het gaat om twee mannen van 36 en 37 jaar uit Amsterdam en Arnhem, die zijn aangehouden op Ibiza en in Alicante. De derde hoofdverdachte is een 37-jarige man uit Amsterdam. De drie worden ervan verdacht zij een criminele organisatie vormden met als doel het witwassen van misdaadgeld. Ook is in Amsterdam een 36-jarige vrouw aangehouden, die vermoedelijk werkzaamheden heeft verricht voor deze criminele organisatie.

De op Ibiza aangehouden verdachte was sinds 2017 als aandeelhouder en bestuurder van een aantal rechtspersonen in Nederland, Curaçao en Canada onder de paraplu van SKY Global Inc direct betrokken bij de distributie van de versleutelde telefoons en bijbehorende software. Deze cryptotelefoons waren overwegend in gebruik bij internationaal opererende criminelen en hun organisaties. De versleutelde berichtendienst stond in het criminele milieu bekend als een veilig, niet te hacken communicatieplatform.

De in Alicante aangehouden man wordt er van verdacht dat hij vanaf december 2019 zelfstandig verder ging in dienst van Sky Global en verantwoordelijk was voor verkoop en distributie van Sky-telefoons in Nederland. De gehele klantenportefeuille was rond die tijd door de andere verdachten verkocht en overgedragen aan Sky Global. De 37-jarige verdachte werkte direct voor Sky Global en was met de gebruikersnaam Sky111 gekoppeld aan de resellers in Nederland. De drie mannen stonden vermoedelijk jarenlang rechtstreeks in contact met de CEO van Sky ECC.

Strafrechtelijk onderzoek

Het onderzoek naar de distributeurs van de cryptotelefoons wordt uitgevoerd door een combiteam van rechercheurs van de FIOD, de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies en de Eenheid Amsterdam van de Nationale Politie. Het onderzoek staat onder gezag en leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket, het Parket Amsterdam en het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM). De aanhoudingen in Spanje zijn verricht dankzij de inzet van de Policia Nacional, UDYCO Central.

Offline

Het criminele communicatienetwerk Sky ECC is in 2021 een grootschalig internationaal onderzoek van Frankrijk, België en Nederland offline gehaald. Dat gebeurde nadat politie- en justitiediensten wekenlang ‘live’ hadden kunnen meelezen met het criminele berichtenverkeer. De opsporingsdiensten waren er in geslaagd toegang te krijgen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van Sky ECC-telefoons.

Strafrechtelijk onderzoek naar de ontsleutelde berichten en criminele Sky-gebruikers heeft in Nederland geleid tot honderden strafzaken vanwege internationale drugs- en wapenhandel, corruptie, witwassen, liquidaties en andere (gewelddadige) vormen van georganiseerde misdaad. Sky-toestellen waren zeer geliefd in het criminele milieu, omdat gebruikers anonimiteit werd gewaarborgd en zo de opsporingsdiensten konden omzeilen. De toestellen konden op afstand volledig worden gewist.

Gefaciliteerd

Met de verkoop van de Sky-cryptotelefoons, software en simkaarten hebben de verdachten de internationaal georganiseerde misdaad willens en wetens mogelijk gemaakt, zo luidt de verdenking. Het onderzoek is in 2019 begonnen. Het vermoeden was dat de distributeurs van de cryptotelefoons grote geldbedragen verwierven en hadden moeten vermoeden dat het geld afkomstig was van misdrijf. Cryptotelefoons worden nagenoeg alleen binnen het criminele circuit gebruikt.

De Nederlandse verdachten zijn vermoedelijk verantwoordelijk geweest voor de distributie en het beheer van ongeveer een kwart van de Sky-abonnementen wereldwijd. De behaalde omzet liep op tot 13,8 miljoen euro, waarvan een kleine 6,8 miljoen euro winst. De verdachten onderhielden het contact met resellers en agenten, die de cryptotelefoons en abonnementen van 600 euro per drie maanden aan de man brachten. De distributeurs hebben vermoedelijk een groot deel van hun winsten ondergebracht in crypto wallets en geïnvesteerd in onroerend goed, waaronder een vakantiepark.

Naar verwachting worden de verdachten die in Spanje zijn aangehouden binnen afzienbare tijd overgebracht naar Nederland. De in Nederland aangehouden verdachten zijn donderdag na verhoor heengezonden. Zij blijven wel verdachte, maar mogen het vervolg van de strafzaak in vrijheid afwachten.

 Read More