DNB heeft op 31 januari 2025 het rapport ‘Intregiteitstoezicht in beeld 2025’ gepubliceerd op haar website. Het rapport geeft instellingen inzicht in actuele ontwikkelingen, bevindingen uit het toezicht en opkomende risico’s, maar biedt ook een korte terugblik op 2024. Het integriteitstoezicht van DNB ziet onder andere op het naleven van de Wet ter voorkoming van
Het integriteitstoezicht van DNB ziet onder andere op het naleven van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Het rapport bespreekt daarom ook verschillende witwasrisico’s. Hoewel het rapport per sector de risico’s toelicht, wordt ook onderkend dat steeds meer risico’s sectoroverstijgend zijn.
Het rapport benoemt per sector verschillende witwasrisico’s. Hieronder lichten wij enkele risico’s toe:
- Contant geldgebruik door bedrijven. Het rapport verwijst hierbij naar het ‘Cash Compensatie Model’. Dit model omschrijft een methode waarbij crimineel contant geld wordt ‘verkocht’ aan bedrijven in arbeidsintensieve sectoren.
- Correspondent banking. Dit type transacties is namelijk complex en niet-transparant. DNB benoemt dat dit een blijvend aandachtspunt is, maar dat financiële instellingen vaak kiezen voor het de-risken in plaats van het beheersen van de risico’s. Over dit onderwerp verscheen recent een artikel op onze website. Het volledige artikel vind je hier.
- Trade Based Money Laundering en Service Based Money Laundering. Bij deze techniek wordt misbruik gemaakt van de (internationale) handel en dienstverlening.
“Bij TBML worden handelsactiviteiten gebruikt om de oorsprong
van criminele gelden te maskeren, bijvoorbeeld door het manipuleren van
facturen of het over- of onderwaarderen van goederen. SBML richt zich op
het gebruik van diensten, zoals juridische of financiële advisering, om
illegale fondsen wit te wassen.”
Meer weten over witwastechnieken? Bekijk dan onze verschillende pagina’s over witwastechnieken.